FAZAKAS Ildikó és FERENCZ S. Apor I Meghosszabbítva október 14-ig!

 

 

A Szolnoki Művésztelep meghívja Önt és barátait

FAZAKAS Ildikó és FERENCZ S. Apor

képzőművészek kiállítására

Időpont
2023. augusztus 30., szerda 18.00 óra

Helyszín
Szolnoki Művésztelep Kert Galéria
(5000 Szolnok, Gutenberg tér 12/12.)

Megnyitja
Képiró Ágnes művészettörténész

Köszöntőt mond
Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője

Megtekinthető
2023. szeptember 30-ig (H-Szo: 9.00 – 16.00 óráig, vagy előzetes
egyeztetés szerint)

/// Fazakas Ildikó (Csíkszereda, 1973)
1999-ben diplomázott a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem képgrafika szakán. Számos könyv és gyerek-irodalmi kiadvány illusztrációját készítette, jelenleg az alkotói munka és illusztrálás mellet művésztanárként, valamint a Napsugár és Szivárvány gyermekirodalmi folyóiratok illusztrátoraként dolgozik.
Fazakas Ildikó műveiben, családi fotók a kiinduló pont, mint bevillanó töredékei a múltnak. A vászonra vagy a papírra átrajzolt részletek kiegészülnek selyempapírra írt bibliai idézettöredékekkel, vagy a vásznak esetében varrott felületekkel. Ezek inkább varratok, mintsem hímzések. Elvart és elvarratlan szálak.
Az alkotónak nem a nosztalgiázó emlékezés a szándéka, hanem a generációs traumákkal való szembenézés, azok feloldása, a szálak elvarrása, egy önismereti munka vizualizált, tárgyiasított megélése az alkotásokon keresztül, az alkotói folyamat által.
Az önismereti munka azon alapkérdései foglalkoztatják, hogy honnan jött, mit hozott magával, mit kapott örökségül és ezekkel mind, mit tud kezdeni. A családi fotók egy-egy sorstörténetet rejtenek, nehéz emberi sorsokat, traumákat, titkokat. Talán ezeket a traumákat szeretné „eldobozolni”, a „szálakat elvarrni”, viselkedési sémákat, érzéseket megérteni, az örökölt mintákat átírni.

/// Ferencz S. Apor (Csíkszereda, 1975)
A bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetemen diplomázott 2001-ben. Tagja több szakmai szervezetnek: többek között a budapesti MAMŰ Társaságnak és a Caffart Képzőművészeti Egyesületnek, vagy a Romániai Képzőművészek Szövetségének. 2015-ben alapította és az óta szerkeszti a Fórumtizenöt nevű online képzőművészeti fórumot, amely a székelyföldi kortárs képzőművészeti történések szemléje. http://forumtizenot.blogspot.ro/
Korábbi szakmai elismerései között szerepel a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíja (2003, 2010), a Budapest Galéria ösztöndíja (2006, 2019), a NKÖM és az Illyés Közalapítvány HOLLÓSY SIMON ösztöndíja (2006), a BARCSAY-díj (2011), a II. Székelyföldi Grafikai Biennále különdíja (2012), a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíja (2021-2024) és számos NKA alkotói támogatás.
2017-től a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Grafikai Biennálé megbízott kurátora.
Munkáiban hangsúlyosan jelen van az emlékezés témaköre és a saját, emberi kapcsolati viszonyrendszerének kérdései. Mi az emlékezés és hogyan jeleníthető meg a művészetben, mik lehetnek magának az emlékezésnek a képi formái?
Művészetének tartalmi hátterében gyakran megtalálhatók társadalomkritikai elemek is, de ugyanúgy helyet kap a humor és az ironikus hangvétel. Eszköztárában fontos szerephez jut a talált tárgy és beemeli a “provinciája” tárgyi kultúrájának egy-egy elemét is, ily módon hangsúlyozva a lokális, tradicionális értékek fontosságát. Különösen fontos számára a mű üzenete, az ábrázolhatóság és a mondanivaló kortárs formanyelven való megjelenítése.
Fazakas Ildikó és Ferencz S. Apor a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában megrendezett közös kiállítása az emlékezés szálára felfűzve a múlt megértésének kérdéseit próbálja körül járni, két különböző művészi utat bejárva, két egymástól különböző alkotói attitűddel.

Hozzászólás