XIX. ARTjáró Összművészeti Fesztivál a 121 éves Szolnoki Művésztelepen
2023. június 30-július 1.

2002 óta minden évben összegyűlik Szolnok művészetértő és kedvelő közönsége a Szolnoki Művésztelepen, a város legromantikusabb helyszínén, a kanyargós Zagyva partján, ahol minden egy kicsit másképp van…

Akik ellátogatnak hozzánk, most sem fognak élmények nélkül hazatérni! Készítsétek az ünneplő ruhát és a táncos cipőket!  A hagyományokhoz híven idén is minden művészeti ág jelen lesz a város leghangulatosabb ősparkjában, a 120 éves Szolnoki Művésztelep születésnapján.

Az ám! 121 éves a Szolnoki Művésztelep, hazánk legrégebbi művészkolóniája, amely legújabb kori virágzását éli, és ebben a pillanatban is a magyar művészet történetét írja. Az ünnepi programok között lesz színház és film, képzőművészet és irodalom, komoly-és könnyűzene, klasszikus-és modern tánc, performance és kitudja még…

A fellépők között találkozhattok megszokott kedvenceitekkel, de sok meglepetéssel is készülünk!

Ha ez még mind nem lenne elég: kis művésztelep, nyitott műterem és függőágy szieszta, örömzene, olvasósziget, étel-ital, béke és barátság várja a látogatókat…

Gyertek és legyetek ti is részesei a mi történetünknek!

PROGRAM

JÚNIUS 29. CSÜTÖRTÖK

16.00 FAZEKAS MAGDOLNA Munkácsy-díjas festőművész jubileumi kiállítása a Szolnoki Galériában

 

JÚNIUS 30. PÉNTEK

17.00 ESŐ ELŐTT – ESŐ UTÁN – Irodalmi est
Felolvasnak: Balogh Ádám, Csányi István, Jenei Gyula, P. Nagy István

 

18.00 AZ IDŐ KEREKE – Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész könyvbemutatója
Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész munkásságát 2023-ban két nyomtatott kiadvány is dokumentálta. A könyveket a szerzők: Képiró Ágnes művészettörténész és Dr. Borsos Mihály fotóművész mutatják be a nagyközönségnek.
A fesztivál ideje alatt a Damjanich János Múzeumban Szabó György Az idő kereke című kiállítása ingyenesen látogatható.

 

19.00 SENKIM FÖLDJE – Verebes Ernő prózakötetének bemutatója kamarakoncert keretében
Moderátor: Jenei Gyula író, költő az Eső Irodalmi lap főszerkesztője
Verebes Ernő Senkim földje című kötete filozofikus töltetű, sok esetben szövegbe épített párbeszédekkel tarkított prózákat tartalmaz. A könyv szubjektív térélményekkel, emlékekkel, kiállításokkal é társadalmi eseményekkel, jelenségekkel motivált világát Verebes György képanyaga egészíti ki. Az olvasható és a képi világ határelmosódásai sajátos, bizonyos tekintetben lebegő és szubjektív létfilozófiai témaköreinek köszönhetően befelé forduló, a lélek síkjait, a lelket érintő impulzusokat megjelenítő elbeszélésmódot eredményeznek.

 

20.00 RAMBLER koncert
A Kispál Gyula által alapított Rambler együttes 2009-ben alakult Szabó Gábor életművének ápolása, zenéjének a közönséggel történő megismertetése céljából. Szabó Gábor (1936-1982) a külföldön legnagyobb hírnevet szerzett magyar dzsesszmuzsikus itthon még mindig kevéssé ismert, hisz 56′-ban Amerikába disszidált, s az akkori helyzetnek megfelelően művészetét elhallgatták itthon. Pedig korszakában úttörő módon zenéjében elsőként vegyítette a dzsessz, beat, dszessz-rock, pop, latin, hindu, népzene (magyar) műfajokat, s ezzel megújította, kitágította a dzsessz akkoriban kissé szűk látókörű műfaját. A zenekar 2019-ben rutinos, többféle műfajra nyitott zenészekkel alakult újra.

Az együttes tagjai:
Dr Kispál Gyula – gitár
Bagi László – gitár
Nagy Dénes – bőgő
Fekete Attila – ütőhangszerek
Nagy Csaba – dob

 

21.30 ROBINZON CIRKUSZ koncert
A ROBINZON CIRKUSZ bemutatja
“A falunapi boogie”-t, avagy kegyetlen az élet, csak egyszer van egy évben.
Mindenki megelégedésére a zenekar falunapot hirdet 2023. június 30-ra, 21.30-as kezdettel. Lesznek új dalok, bukott rocksztárok, lead king-ek, továbbá Kegyetlen Imre is megszólal. Választ adunk a “Hó elején tőkésréce, hó végén gatyásölyv” kérdéskörre. Készüljünk, Barátaink!

Elkövetők:
Finta “szolnokilakcímes” Zoltán – ének
Holló “feketelyuk” László – bassz
Spanyiel “szabólászló” Péter – gitár
Zajácz “honeymoney” András – dob

 

23.00 MOLNÁR RÓBERT BAND koncert
A Molnár Róbert Band a hazai dark- rock műfaj egyik legismertebb arcának csapata. Robi több mint 10 évig az Árnyak frontembere volt, hat album, több száz koncert, két német és francia turné, rengeteg fesztivál fellépés, számos videoklip maradt utánuk. Aztán megalakult a hasonló műfajban utazó October, kiváló kritikákat kapott az összes album, számtalan erdélyi turné, fesztivál fellépés, hazai koncert jellemezte a csapatot. 2016- ban saját néven alapított bandát, melyben ugyan az a Papp István a gitáros, aki az Árnyak gitáros- zeneszerzője volt. Nem csoda, hogy az új dalok bármelyik Árnyak albumra felférnének. A duó egy kiváló ritmus szekcióval egészül ki. Az új dalok mellett a Molnár Róbert Band a főhős mindkét előző csapatától játszik dalokat, a koncertek gerincét Árnyak nóták adják, ezek mellett October dalok is előkerülnek. Eddig 5 klipjüket láthattuk, a közelmúltban megjelent új lemezük, az „Üvegfal”, melyet a rockzenei weboldalak az egyik legjobb idei hazai lemeznek tartanak.

A zenekar tagjai:
Molnár Róbert – ének
Papp István – gitár, vokál
Molnár Balázs – basszusgitár
Pogány Gábor – dob

 

JÚLIUS 1. SZOMBAT

NAPKÖZBEN
LAZULJ A KÖNYVEKKEL! a Verseghy Könyvtárral és az Europass Irodával
HELYI TERMÉKEK VÁSÁRA by Agóra
CONTADOR KÁVÉMŰHELY

10.00-13.00
Aba-Novák Agóra kézműves játszóház és
NAPSUGÁR GYERMEKHÁZ ALKOTÓSAROK – játékos családi programok by Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

10.00 NYITOTT MŰTEREM – vezetett műteremlátogatás a telep művészeinek stúdiójában
Gyülekező a kőkádnál 10.00 és 13.00 órakor

10.00 SZABADTÉRI FESTÉS KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

10.30 A KIRÁLYKISASSZONY CIPŐJE – A Tiszavirág Bábcsoport előadása

11.00 PÁRHUZAMOK – reutlingeni képzőművészek és a Szolnoki Művésztelep alkotóinak közös kiállítása

 

Kiállító művészek:
REINHARD BRUNNER, WOLFGANG SCHALLER, KARL STRIEBEL, CHRISTOPH TRAUB, MARKUS WILKE, HELMUT ANTON ZIRKELBACH, Baráth Fábián, Debreczeni Fanni, Fazekas Magdolna, Kecső Endre, Király György, László Dániel, Nagy Dénes, Nagy Katalin Matild, Pogány Gábor Benő, Posta Máté, Révi Norbert, Soosur Georgius, Sinka Péter, Szabó Ágnes, Szabó György, Verebes György

11.30 Hivatalos megnyitó és tortavágás a Szolnoki Művésztelep 121. születésnapja alkalmából
Köszöntőt mond: Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc Szolnoki Megyei Jogú Város polgármestere, Pogány Gábor Benő a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke, Verebes György a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője

13.30 EMLÉKEZEM A JÖVŐBE – Kerekasztal beszélgetés az emlékezetkultúra jelentőségéről és perspektíváiról
Résztvevők: Bán János, Dr. Kertész Róbert, Verebes György, Verebes Ernő, Dr. Hóvári János

 

15.00 BÁN MÓR: ANGYAL A KAPUK FELETT – A Hunyadi-sorozat legújabb kötetének bemutatója
Vendégünk: Bán János író
Ezernégyszázötvenegy. Világrengető események készülnek mindörökre megváltoztatni Európa sorsát. Az ifjú Mohamed szultán eltökélten készíti fel seregét az addig legyőzhetetlennek hitt Konstantinápoly elleni támadásra. A várost talán meg lehetne menteni, de ehhez a Nyugat nemzeteinek összefogására lenne szükség. Csakhogy királyai, fejedelmei ügyet sem vetnek a fenyegető veszedelemre, és pillanatnyi érdekeiknek megfelelően inkább sorsára hagyják a létéért küzdő, valaha hatalmas birodalom maradékát.
Egyetlen katonai erő marad, amely a szorongatott Konstantinápoly felmentésére siethetne, ám a belső széthúzás és a határokon túlról szőtt ármány megakadályozza, hogy Magyarország kormányzója hadjáratot indíthasson a Török Birodalom ellen. Sőt Hunyadi Jánosnak élete egyik legnehezebb döntését is meg kell hoznia ezekben a hónapokban: tartja magát esküjéhez és harcba indul a gyermek V. László kiszabadításáért, amivel lemondana kormányzói posztjáról, vagy elkezdi kiépíteni a Hunyadi-ház eljövendő királyi hatalmát.

 

16.00 HEGEDŰS A HÁZTETŐN – a Szolnoki Szimfonikusok koncertje
A „Hegedűs a háztetőn” a Szolnoki Szimfonikusok nagy sikerű produkciója, melyet először 2023 januárjában mutatott be szolnoki közönségének. A koncert első műsorszáma Jerry Bock világhírű musicalének zenei egyvelege, melyet fúvós zenekari hangszerelésben hallhat a közönség. Ezt követi Eric Cook Bolivar című képrázatos, latinos hangulatú harsonaszólója Mester Ádám tolmácsolásában. A hangverseny utolsó műsorszáma pedig Alfred Reed: El Camino Real c. latin fantáziája. Vezényel: Kanai Toshifumi.

 

17.00 A TÁNC IDEJE – a klasszikustól a modernig – Szitt Melinda MTE mesteroktatója növendékei előadása

 

17.30 FAZEKAS MIHÁLY: LÚDAS MATYI  – Molnár László és Zelei Gábor a szolnoki Szigligeti Színhát színművészeinek előadása

 

19.00 THE SUNSEEKERS koncert
2023-ban alakult szolnoki surf rock zenekar, Duan Eddy, Link Wray, és a Messer Chups nyomdokain.

 

20.30 ORBIS ZENEMŰHELY koncert

 

22.00 KORAI ELECTRIC koncert
Az immár 33 éves Korai Öröm tagjaiból álló formáció követi tradícióit. A folyamatzenében a gépies dob és basszus mellet a doromb, a fuyara és a khöömei difónikus ének ázsiai és egzotikus tájakra repít, melyet a szintetizátorok hangzása bővít kozmikussá és tesz még varázslatosabbá.

A zenekar tagjai:
Csányi Viktor – dobgép, szintetizátor
Kilián Zoltán – basszusgitár
Moór Péter – szintetizátor
Paizs Miklós – doromb, fuyara, khöömei ének

23.30 MEGLEPETÉS KONCERT!

Az ARTjáró ideje alatt a Damjanich János Múzeumban a Képtár valamint Szabó György kiállítása, a Szolnoki Galériában Fazekas Magdolna tárlata ingyenesen látogatható.

 

A belépés ingyenes!
A programváltozás jogát fenntartjuk!

www.facebook.com/szolnokimuvesztelep
www.instagram.com/szolnoki_muvesztelep

 

A rendezvény plakátja