A Szolnoki Képzőművészeti Társaság (Eszkáté)

A Szolnoki Képzőművészeti Társaság létrehozását több körülmény indokolta, melyek közül a legfontosabbak: A Szolnoki Művésztelep száztizenkét éves múltja és folyamatos működése, a földrajzi elhelyezkedés, a város kedvező kulturális közege, valamint az elmúlt évek intenzív szervező tevékenysége, melynek révén Szolnok újra a művészeti közélet egyik legfontosabb vidéki gócpontjává vált.

Mindezeknek az eredményeként alakulhatott ki az a kiterjedt szakmai kapcsolatrendszer, amely 2011-ben megérett arra, hogy hivatalos formát öltsön. A társaság jelenleg száznyolcvannál is több tagot számlál, igen reprezentatív keresztmetszetét adva így az ország képzőművészeti életének.

A minden év októberben megrendezésre kerülő éves nagykiállítások valójában több funkciót töltenek be. Folytatják és megújítják az egykor méltán elhíresült, ám azóta megszűnt Szolnoki Képzőművészeti Triennálé hagyatékát, festészeti anyagával immár több éve a Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozat kiemelt kiállítási helyszíneként szerepel, továbbá a vele egyidejűleg megrendezésre kerülő Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál társrendezvénye is egyben.

A társaság ügyintézését és szervezési feladatait jelenleg a Szolnoki Művésztelepet is működtető Szolnoki Művészeti Egyesület látja el.