ARTjáró 2023 I összművészeti fesztivál I Szolnoki Művésztelep

ARTjáró Összművészeti Fesztivál

 

JÚNIUS 29. CSÜTÖRTÖK

16.00 FAZEKAS MAGDOLNA Munkácsy-díjas festőművész jubileumi kiállítása a Szolnoki Galériában

A Damjanich János Múzeum és a Szolnoki Művésztelep tisztelettel meghívja az ARCOK ÉS TÁJAK című, FAZEKAS MAGDOLNA Munkácsy Mihály-díjas, a Szolnoki Művésztelepen élő festőművész jubileumi kiállításának megnyitójára.
Helyszín: Szolnoki Galéria
Időpont: 2023. június 29. 16:00
Köszöntőt mond: Dr. KÁLLAI MÁRIA országgyűlési képviselő
Megnyitja: VEREBES GYÖRGY Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője

A Damjanich János Múzeum és a Szolnoki Művésztelep együttműködésében létrejövő kiállítás megnyitójára az ArtJáró Fesztivál nulladik napján kerül sor a Szolnoki Galériában. Az idén 90. életévét betöltött Fazekas Magdolna 1958 óta él a Szolnoki Művésztelepen. A jubileumi kiállítás az alkotó egészen korai, a Magyar Képzőművészeti Főiskola alatt készült munkáitól kezdve az utóbbi időben készült alkotásaiból mutat be gazdag válogatást. A mintegy hét évtizedes életmű műveinek többségét a táj és a természeti látvány inspirálta, de jelentősek az alkotó érzékeny és kiváló karakterábrázolású portréi is. Pasztellszínekkel alkotott művei lírai hangvételű, bensőséges alkotások, képei időnként impresszionisztikus hatásokat mutatnak, ahogyan a látvány és látomás közötti határ elmosódik. A kiállításon a nagyívű életpálya egyes periódusainak jellemző alkotásai technikai sokszínűségben is megmutatkoznak: számos olajkép mellett akvarell- és pasztellképek, szén-, grafit- és tusrajzok is bemutatásra kerülnek.

A kiállítás kurátorai: Képiró Ágnes és Szebenyi Nándor
A tárlat megtekinthető 2023. július 30-ig.
Fb esemény itt!

JÚNIUS 30. PÉNTEK

17.00 ESŐ ELŐTT – ESŐ UTÁN – Irodalmi est

Felolvasnak: Balogh Ádám, Csányi István, Jenei Gyula, P. Nagy István

 

18.00 AZ IDŐ KEREKE – Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész könyvbemutatója

Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész munkásságát 2023-ban két nyomtatott kiadvány is dokumentálta. A könyveket a szerzők: Képiró Ágnes művészettörténész és Dr. Borsos Mihály fotóművész mutatják be a nagyközönségnek.
A fesztivál ideje alatt a Damjanich János Múzeumban Szabó György Az idő kereke című kiállítása ingyenesen látogatható.

 

19.00 SENKIM FÖLDJE – Verebes Ernő prózakötetének bemutatója kamarakoncert keretében

Közreműködik: Verebes György
Moderátor: Jenei Gyula író, költő az Eső Irodalmi lap főszerkesztője
Verebes Ernő Senkim földje című kötete filozofikus töltetű, sok esetben szövegbe épített párbeszédekkel tarkított prózákat tartalmaz. A könyv szubjektív térélményekkel, emlékekkel, kiállításokkal é társadalmi eseményekkel, jelenségekkel motivált világát Verebes György képanyaga egészíti ki. Az olvasható és a képi világ határelmosódásai sajátos, bizonyos tekintetben lebegő és szubjektív létfilozófiai témaköreinek köszönhetően befelé forduló, a lélek síkjait, a lelket érintő impulzusokat megjelenítő elbeszélésmódot eredményeznek.

 

20.00 RAMBLER koncert

A Kispál Gyula által alapított Rambler együttes 2009-ben alakult Szabó Gábor életművének ápolása, zenéjének a közönséggel történő megismertetése céljából. Szabó Gábor (1936-1982) a külföldön legnagyobb hírnevet szerzett magyar dzsesszmuzsikus itthon még mindig kevéssé ismert, hisz 56-ban Amerikába disszidált, s az akkori helyzetnek megfelelően művészetét elhallgatták itthon, pedig korszakában úttörő módon zenéjében elsőként vegyítette a jazz, beat, jazz-rock, pop, latin, hindu, népzene (magyar) műfajokat, s ezzel megújította, kitágította a jazz akkoriban kissé szűk látókörű műfaját. A zenekar 2019-ben rutinos, többféle műfajra nyitott zenészekkel alakult újra.

Az együttes tagjai:
Dr. Kispál Gyula – gitár
Bagi László – gitár
Nagy Dénes – bőgő
Fekete Attila – ütőhangszerek
Nagy Csaba – dob

 

21.30 ROBINZON CIRKUSZ koncert

A ROBINZON CIRKUSZ bemutatja
“A falunapi boogie”-t, avagy kegyetlen az élet, csak egyszer van egy évben.
Mindenki megelégedésére a zenekar falunapot hirdet 2023. június 30-ra, 21.30-as kezdettel. Lesznek új dalok, bukott rocksztárok, lead king-ek, továbbá Kegyetlen Imre is megszólal. Választ adunk a “Hó elején tőkésréce, hó végén gatyásölyv” kérdéskörre. Készüljünk, Barátaink!

Elkövetők:
Finta “szolnokilakcímes” Zoltán – ének
Holló “feketelyuk” László – bassz
Spanyiel “szabólászló” Péter – gitár
Zajácz “honeymoney” András – dob

 

23.00 MOLNÁR RÓBERT BAND koncert

A Molnár Róbert Band a hazai dark- rock műfaj egyik legismertebb arcának csapata. Robi több mint 10 évig az Árnyak frontembere volt, hat album, több száz koncert, két német és francia turné, rengeteg fesztivál fellépés, számos videoklip maradt utánuk. Aztán megalakult a hasonló műfajban utazó October, kiváló kritikákat kapott az összes album, számtalan erdélyi turné, fesztivál fellépés, hazai koncert jellemezte a csapatot. 2016- ban saját néven alapított bandát, melyben ugyan az a Papp István a gitáros, aki az Árnyak gitáros- zeneszerzője volt. Nem csoda, hogy az új dalok bármelyik Árnyak albumra felférnének. A duó egy kiváló ritmus szekcióval egészül ki. Az új dalok mellett a Molnár Róbert Band a főhős mindkét előző csapatától játszik dalokat, a koncertek gerincét Árnyak nóták adják, ezek mellett October dalok is előkerülnek. Eddig 5 klipjüket láthattuk, a közelmúltban megjelent új lemezük, az „Üvegfal”, melyet a rockzenei weboldalak az egyik legjobb idei hazai lemeznek tartanak.
A zenekar tagjai:
Molnár Róbert – ének
Papp István – gitár, vokál
Molnár Balázs – basszusgitár
Pogány Gábor – dob

 

JÚLIUS 1. SZOMBAT

NAPKÖZBEN
LAZULJ A KÖNYVEKKEL! a Verseghy Könyvtárral és az Europass Irodával
EURÓPA SÁTOR – Kulturális örökség kvíz és játékok

HELYI TERMÉKEK VÁSÁRA by Agóra
CONTADOR KÁVÉMŰHELY
Jógaóra Kertész Mártonnal
kezdés 18.00 órakor a kertben

10.00-13.00
Aba-Novák Agóra kézműves játszóház és NAPSUGÁR GYERMEKHÁZ ALKOTÓSAROK
Játékos családi programok az Aba-Novák Agóra Kulturális Központtal

10.00 NYITOTT MŰTEREM – vezetett műteremlátogatás a telep művészeinek stúdióiban

Műtárggyal találkozni egy múzeumban vagy galériában lélekemelő, de mennyivel izgalmasabb a születő műtárgy otthonában, egy műteremben befogadni a vizuális és szellemi üzenetet! Te is részese lehetsz ennek az élménynek az ARTjárón! Szombati napunkon vezetett műterem látogatásokat szervezünk a művésztelepen élő művészek stúdióiba, ahol nemcsak az alkotásokkal, de a művészekkel is találkozhatsz! Felteheted kérdéseidet, megoszthatod érzéseidet és ha valami megtetszik, akár vásárolhatsz is!
Gyülekező a kőkádnál 10.00 és 13.00 órakor

 

10.00
Gyere és alkoss velünk Te is az ARTjárón! Szombaton 10.00 órától a kreativitásé és a játékos művészeté a kert, kicsik-nagyok ki a függőágyból, kezdődhet a festés!

 

10.30 A KIRÁLYKISASSZONY CIPŐJE – A Tiszavirág Bábcsoport előadása

A Tiszavirág bábcsoport 2017. szeptemberében alakult azzal a céllal, hogy népszerűsítse a bábjátékot az Aba-Novák Agóra Kulturális központ látogatói körében. Az ARTjárón korábban már bemutatkozó társulat idén A királykisasszony cipője című bábjátékot mutatja be.
Mi történik a gőgös királykisasszonnyal, ha már minden kérőt elutasított? Közhírré tétetik, ahhoz adja a király a lányát, aki kitalálja, miből készült a királykisasszony cipője! Jaj, szegény királykisasszonynak: a kérdésre egy rongyos koldus adja meg a választ.
Szeretnétek tudni, hogyan lesz a gőgös királykisasszonyból jóravaló feleség?
A bábelőadás A királykisasszony cipője című magyar népmese, a bábokat életre keltik: Kósik Péterné, Teleki Józsefné, Csurai Balázsné.

 

 

11.00 PÁRHUZAMOK – reutlingeni képzőművészek és a Szolnoki Művésztelep alkotóinak közös kiállítása

Kiállító művészek:
REINHARD BRUNNER, WOLFGANG SCHALLER, KARL STRIEBEL, CHRISTOPH TRAUB, MARKUS WILKE, HELMUT ANTON ZIRKELBACH, Baráth Fábián, Debreczeni Fanni, Fazekas Magdolna, Kecső Endre, Király György, László Dániel, Nagy Dénes, Nagy Katalin Matild, Pogány Gábor Benő, Posta Máté, Révi Norbert, Soosur Georgius, Sinka Péter, Szabó Ágnes, Szabó György, Verebes György

 

11.30 Hivatalos megnyitó és tortavágás a Szolnoki Művésztelep 121. születésnapja alkalmából
Köszöntőt mond: Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc Szolnoki Megyei Jogú Város polgármestere, Pogány Gábor Benő a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke, Verebes György a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője

 

13.30 EMLÉKEZEM A JÖVŐBE – Kerekasztal beszélgetés az emlékezetkultúra jelentőségéről és perspektíváiról

Érdekfeszítő beszélgetés kiváló tudósokkal, szakértőkkel, művészekkel arról, hogy a múlt egyre bővülő ismerete több, mint tények és dátumok halmaza, egy olyan tényező, ami alapvetően meghatározza viszonyrendszerünket, mindennapi cselekedeteinket, részvételünket a közösségi életben és a jövőbeni  reményeinket, terveinket egyaránt. Vajon hogyan vagyunk képesek élni mindezzel?

Beszélgetőtársak: Bán János író, az M5 Televízió csatornaigazgatója Dr. Hóvári János történész, turkológus, diplomata, Dr. Kertész Róbert régész, történész a Damjanich János Múzeum munkatársa, Verebes Ernő zeneszerző, író, dramaturg, Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője

 

15.00 BÁN MÓR: ANGYAL A KAPUK FELETT – A Hunyadi-sorozat legújabb kötetének bemutatója

Bán Mór lebilincselő könyvsorozatának legújabb kötetét, az Angyal a kapuk felett címűt ismerhetik meg az Artjárón. A szerzővel Dr. Hóvári János történész, turkológus, diplomata, Dr. Kertész Róbert régész és Hazai Cecília producer beszélget. A Hunyadi sorozat a magyar történelem dicső századáról, Hunyadi János neves hadvezérünkről, valamint fiáról, Mátyásról a későbbi nagy királyunkról szól. Igazi magyar trónok harca, egy izgalmas könyvsorozat, teli titkokkal, harci cselekményekkel, de az ármány és szerelem is fűszerezi az eseményeket.

Ezernégyszázötvenegy. Világrengető események készülnek mindörökre megváltoztatni Európa sorsát. Az ifjú Mohamed szultán eltökélten készíti fel seregét az addig legyőzhetetlennek hitt Konstantinápoly elleni támadásra. A várost talán meg lehetne menteni, de ehhez a Nyugat nemzeteinek összefogására lenne szükség. Csakhogy királyai, fejedelmei ügyet sem vetnek a fenyegető veszedelemre, és pillanatnyi érdekeiknek megfelelően inkább sorsára hagyják a létéért küzdő, valaha hatalmas birodalom maradékát.
Egyetlen katonai erő marad, amely a szorongatott Konstantinápoly felmentésére siethetne, ám a belső széthúzás és a határokon túlról szőtt ármány megakadályozza, hogy Magyarország kormányzója hadjáratot indíthasson a Török Birodalom ellen. Sőt Hunyadi Jánosnak élete egyik legnehezebb döntését is meg kell hoznia ezekben a hónapokban: tartja magát esküjéhez és harcba indul a gyermek V. László kiszabadításáért, amivel lemondana kormányzói posztjáról, vagy elkezdi kiépíteni a Hunyadi-ház eljövendő királyi hatalmát.

 

16.00 HEGEDŰS A HÁZTETŐN – a Szolnoki Szimfonikusok koncertje

A Hegedűs a háztetőn a Szolnoki Szimfonikusok nagy sikerű produkciója, melyet először 2023 januárjában mutatott be szolnoki közönségének. A koncert első műsorszáma Jerry Bock világhírű musicalének zenei egyvelege, melyet fúvós zenekari hangszerelésben hallhat a közönség. Ezt követi Eric Cook Bolivar című képrázatos, latinos hangulatú harsonaszólója Mester Ádám tolmácsolásában. A hangverseny utolsó műsorszáma pedig Alfred Reed: El Camino Real c. latin fantáziája. Vezényel: Kanai Toshifumi.

 

17.00

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi  – Eredeti magyar rege dalbetétekkel négy levonásban

Molnár László és Zelei Gábor a szolnoki Szigligeti Színhát színművészeinek előadása

Fazekas Mihály archaikus szövegét Molnár László Jászai-díjas színművész mondja el, melyet Zelei Gábor színész dalaival kiegészítve hallhatnak. A dalbetéteket Kincses Zoltán szövegére Zelei Gábor szerezte.
Az előadás minden korosztálynak, kicsinek és nagynak, idősnek és fiatalnak, lánynak és fiúnak egyaránt ajánljuk.

18.00 TÁNC IDEJE – a klasszikustól a modernig – Előadások Szitt Melinda MTE mesteroktatója növendékeitől

Ha ARTjáró akkor tánc,  és nem is akármilyen. Szitt Melinda a Magyar Táncművészeti Egyetem mesteroktatója idén is változatos és izgalmas tánccsokrot állított össze számunkra. A nyáresti előadáson találkozhattok a szolnoki Mozdulat Táncműhely növendékeivel, az MTE hallgatóival és érett táncművészekkel is.
Műsor:
Törpék házában, Kánon ( Pachelbel), Kínai tánc (Csajkovszkij), Levegő (Balanescu) a Mozdulat Táncműhely előadásában

Modern táncokat ad elő: Sánta Benedek, Kópiás Konrád Lukács, Kótai Rozi és Kótai Liza (MTE)

19.00 THE SUNSEEKERS koncert

2023-ban alakult szolnoki surf rock zenekar, Duan Eddy, Link Wray, és a Messer Chups nyomdokain.

 

20.30 ORBIS ZENEMŰHELY koncert (Groove szekció)

Teljesen egyedi koncertélmény improvizatív zenével, különféle zenei stílusok rétegződései a jazztől a funkyn át az ethno rockig Ulrich Gábor fanyar irodalmi szövegeivel. Kortárs szintézis velejéig groove-ba áztatva.

Almási Enikő – ének
Berényi Gábor – billentyű
Bujdosó László – basszusgitár
Cosombolis Péter – ének és minden más
Nagy Csaba – dob
Tóth László – gitár
Ulrich Gábor – ütőhangszerek
Verebes György – billentyű, ének

Special guest: Mohai Szilárd – gitár

 

22.00 KORAI ELECTRIC koncert

Az immár 33 éves Korai Öröm tagjaiból álló formáció követi tradícióit.
A folyamatzenében a gépies dob és basszus mellet a doromb, a fuyara és a khöömei difónikus ének ázsiai és egzotikus tájakra repít, melyet a szintetizátorok hangzása bővít kozmikussá és tesz még varázslatosabbá.

A zenekar tagjai:
Csányi Viktor – dobgép, szintetizátor
Kilián Zoltán – basszusgitár
Moór Péter – szintetizátor
Paizs Miklós – doromb, fuyara, khöömei ének

 

23.30 Midsummer Blues Jam

Egyszeri és megismételhetetlen koncert a Blues, RnR és a Boogie Woogie legjavából.

Fácán – dob
Pribojszki Mátyás – ének, szájharmonika
Szászferi – gitár
Bacsa Gyula – zongora

B l u e s / R n R / N a g y v i l á g

//////////////////////////////////////////

 

Az ARTjáró ideje alatt a Damjanich János Múzeumban a Képtár valamint Szabó György kiállítása, a Szolnoki Galériában Fazekas Magdolna tárlata ingyenesen látogatható.

A programokra a belépés ingyenes!
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!

Fb esemény

Hozzászólás