Magyar Kultúra magazin – Kortársak közelről – Közönségtalálkozó – március 24.

Tisztelt Olvasó, Tisztelt Szerkesztő és Újságíró, kedves Vendégeink!

A Magyar Kultúra magazin meghívja Önöket közönségtalálkozójára,

mely 2022. 03. 24-én, csütörtökön, 17:30 órakor kerül megrendezésre a Szolnoki Művésztelep galériájában. (Szolnok, Gutenberg tér 12./12., 5000)

Az eseményen Bonczidai Éva főszerkesztő Döme Barbara főszerkesztő-helyettessel mutatja be a lapot, különös tekintettel a legutóbbi, Álom és Huszár témájú lapszámokra. A beszélgetés házigazdája az Álom szám egyik szerzőjeként Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, vendége pedig Farkas Wellmann Endre költő, író lesz, aki Hannibal Lecter levelei Clarice Starling ügynökhöz c. kötetét mutatja be.

A lapbemutató rendezvény terveink szerint egy olyan különleges művészeti szalonba invitálja közönségét, ahol országos és helyi kortárs példaképek képviselik saját közösségük erejét és értékeit. 

Az esemény tulajdonképpen fórum arra is, hogy a megterhelő pandémiás időkben alkalmunk nyíljon ünnepelni a nehézségek ellenére elért közösségi eredményeket és megvalósult célokat, amiket a Magyar Kultúra magazin egyik hivatása olvasóival országszerte megosztani. Ennek szellemében a közönségtalálkozók egyben az eddig ismeretlen tehetségek felkutatását is célozzák.

Az esemény után büfével várjuk Önöket, ahol a lehetőség nyílik a lap megvásárlására, illetve előfizetésére is.

Számítunk megtisztelő jelenlétükre!

Magyar Kultúra – Kortársak közelről

Magyar Kultúra címmel havonta megjelenő kulturális-művészeti lap indult a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) gondozásában. A magazin célja, hogy izgalmas, egyedi szemszögből mutassa be kortársainkat az irodalom, képző- és iparművészet, komoly és könnyűzene, divat-, színház-, tánc- és cirkuszművészet világából, a különböző tudományos- és hivatás területekről. 

Kortársak közelről – ez a Magyar Kultúra mottója. A pandémia utáni fellélegzéshez és újranyitáshoz igazítva júniusban debütáló folyóirat küldetése, hogy emberarcú történetekkel hozza közel olvasóihoz azokat, akik egész életüket az alkotásnak szentelik, inspirálnak minket, hatnak ránk, folyamatosan alakítják kultúránkat és hétköznapjainkat. 

A magazin egyik legfőbb vállalása, hogy élményszerűen, megjelenését tekintve pedig egy időtálló művészeti album igényességével ismertesse meg a magyar kortárs kultúra értékeit.

Ennek a magazinnak az az ereje, hogy teret enged a mindennapi történeteknek, és megmutatja azt is, milyen műalkotásokká lényegülnek át az egyéni tapasztalatok. Olyan lap, amelyet ha évek múlva a kezünkbe veszünk, még mindig érvényes olvasnivalót találunk benne, hiszen a magyar kulturális értékek felmutatása a célja. 

 

A magazin írásai minden számban egy-egy kiemelt téma köré szerveződve keresik a korunkat tükröző személyes, mindannyiunk számára átélhető beszélgetés lehetőségét. Eddig a Duna, Család, Kelet–Nyugat, Iskola, Vándorlás, Teremtett világ, Ünnep, Álom és Örökség témában szerkesztett lapszámokat ismerhették meg az olvasók. 

A havonta megújuló témákon keresztül az éppen aktuális kulturális jelenségeket a kiadvány nemcsak ábrázolja, hanem összefüggéseiben is bemutatja az olvasóknak, így akár kortörténeti dokumentumként is értékelhető. A szépirodalmi anyagokra minden számban kortárs képzőművészeti alkotások reflektálnak, izgalmas társításokat hozva létre az egyes művészeti alkotások között. 

A folyóirat szerkesztői az elmúlt évben az öt éve elhunyt Csoóri Sándornak szenteltek minden hónapban egy különleges, hatoldalas mellékletet, januártól pedig Zoób Kati világhírű divattervező különleges divatszótára kap helyet a mellékletben.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen létjogosultsága lehet egy nyomtatott lapnak manapság, amikor szinte minden információ online térben forog? 

“Ma már luxusnak számít, ha valaki – akár kis időre is – offline lehet. A lap ehhez az igényhez biztosítja a tartalmat. A pandémia alatt sok minden átköltözött az online térbe. Például a sport is – ebben az időszakban azok az edzők lettek igazán népszerűek, azok tudtak valóban sok embert megszólítani, akik nem a gyors alakformálás vágyképeit hangsúlyozták, hanem arra ösztönöztek, hogy minden nap szánjunk magunkra legalább tizenöt percet. Ezek a tizenöt percek indítják el a valódi változást, ezek bírnak szemléletformáló erővel. Mi is ezekre a napi tizenöt percekre apellálunk, és személyes garanciát vállalok azért, hogy aki ezt az időt olvasással akarja tölteni, a lapunkban talál legalább egy olyan gondolatot, amely elkíséri őt arra napra, vagy akár sokkal hosszabb időre is” – mondja a magazin főszerkesztője.

A Petőfi Kulturális Ügynökség számos művészeti területet képvisel, és egyes műhelyei együttműködésének eredményeként jött létre a Magyar Kultúra magazin. Az országosan terjesztett nyomtatott lap egyes írásai online felületeken is olvashatók, a kultura.hu, 1749.hu, a helyorseg.ma, és a Mesecentrum kulturális, irodalmi és gyerekirodalmi portálokon. 

Az eddig készült videó- és képanyag a Magyar Kultúra Facebook és Instagram oldalain érhető el.

A magazin előfizethető: https://magyar-kultura.hu/

Hozzászólás