A magyar kultúra napja 2019. – Nyolczas Nándor a Rotary Mecénás-díj nyertese!

A magyar kultúra napja alkalmából 2019-ben Nyolczas Nándor úr, a Szolnoki Művésztelep hűséges támogatója és barátja kapta meg Szolnokon a Rotary Mecénás-díját.

A Szolnoki Művészeti Egyesület 2002 óta végzi a Szolnoki Művésztelep szakmai irányítását. Legfontosabb célunk, hogy a művésztelep ismét elnyerje méltó rangját a magyar képzőművészeti életben. Ennek érdekében nagyon komoly erőfeszítéseket teszünk, munkák eredményeként a telep 2017-ben elnyerte a Magyar Örökség díjat. A művésztelep szakmaiságát erősítendő 2011-ben megalapítottuk az országos jelentőségű Szolnoki Képzőművészeti Társaságot, amely tagsága számára minden évben országos merítésű tárlatot szervezünk a Képzőművészet Ünnepén, a Magyar Festészet Napja alkalmából és annak kiemelt eseményeként. Ez a rendezvény az, amely a telep szervezésében zajló események közül a legnagyobb jelentőséggel bír, és a Szolnoki Művésztelep szakmai reputációját leginkább szolgálja. Emellett az év során a Szolnoki Művésztelep alkotói városunkban és országszerte is számos helyen állítják ki műveiket, a Kert Galéria a város legnívósabb és aktívabb kiállítási helyszíne több, mint egy évtizede.

Ahhoz, hogy ezek a kiállítások sikeresen és a szakma minőségi elvárásaink megfelelve valósuljanak meg, számos technikai és egyéb feltételek szükségesek. Ezen feltételek biztosításával Nyolczas Nándor úr immár 10 éve nagylelkűen segíti a közösség munkáját. Évente legalább 40 alkalommal bérmentve biztosít egy, a műtárgyak biztonságos szállítására alkalmas autót. A nagyobb méretű szobrászati alkotások elkészítéséhez szintén bérmentve műhelyet és öntödét biztosít a művészek számára, és a már ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium sikere is köszönhető az általa rendelkezésre bocsájtott eszköz- és anyagbeli támogatásának. Ezen felül a rendezvényeinkre érkező hazai és külföldi szakmai vendégeink méltó fogadását rendszerint vendéglátással támogatja. Mindez évente körülbelül 600.000 forint költséget jelent, amellyel Nyolczas Nándor közel egy évtizede támogatja a művésztelepet. Ezek mellett személyének közösség formáló és összetartó ereje sem elhanyagolható, olyan tagja a Szolnoki Művésztelepet körülvevő művészetpártoló közösségnek, akiről elmondható, hogy „rá mindig lehet számítani”.

Köszönjük őszinte segítségét és ezúton is gratulálunk neki a Mecénás-díjhoz!

 

Tizennégy magánszemélyt és három intézményt díjazott idén Szolnok

Hozzászólás