A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Koncertje

A Szolnoki Művésztelepen

2021. 07. 03-án 19.00 órakor

A Szolnoki Szimfonikusok megalakulása óta aktív szerepet vállal a magyar kulturális értékek megőrzésében, közvetítésében és kiemelkedő feladatának tekinti az ifjúság zenei nevelését. Küldetése a művészeti élet gazdagítása, magas színvonalú komolyzenei hangversenyek bemutatása a világ minden táján, öregbítve ezzel Szolnok város és a térség hírnevét. Művészeti vezetője tizenegy éve Izaki Maszahiro japán karmester, az 1995-ös MTV Nemzetközi Karmesterverseny győztese.

Az együttes számos bérleten kívüli koncertet ad, állandó résztvevője a megye egyházi és világi rendezvényeinek, és közreműködője a Szolnoki Szigligeti Színház zenés darabjainak is.

 

Műsor:

Balogh Sándor: 50 perc alatt a Föld körül

Narrátor, énekes: Finta Zoltán

Tizenegy rézfúvós és két ütős hangszer kalandja a világ körül. Az ötvenperces előadás során a hallgatók egy nagy világkörüli útra indulnak, melynek során a világ különböző országainak jellegzetes zenéivel ismerkedhet meg a közönség.

Bejárják a zene világát térben és időben. A zenei barangolás során az országok jellegzetes és népszerű zenéit ismerhetik meg a publikum. Így járhatnak a török bazárokban, belefeledkezhetnek a napfényes Itália dallamos, gyönyörű muzsikájába, felfedezhetik Amerika ritmikus motívumait, s elmerenghetnek az orosz sztyeppék elandalító, szomorkás dallamain.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertje a hallgatók hangszerek iránti érdeklődését kívánja felkelteni, s ennek érdekében a hallgatóságot interaktív módon vonja be a produkcióba. Pl. a narrátor a szélsüvítés hangjának utánzására kéri fel közönségét, vagy találós kérdésekkel bírja rá a különböző országok zenei motívumok révén történő felismerésére. A figyelem folyamatos fenntartására törekedve így a nézők számára is tartalmas, változatos szórakozást nyújt a hangverseny.

A narrátor rugalmasan alkalmazkodik előadásmódjával a hallgatóság életkori sajátosságaihoz. Közreműködése játékossá és humorossá varázsolja a koncerteket.

 

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar ütősegyüttese műsora:

Az együttes a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres művészeiből áll. Repertoárjuknak csak a hangszerek mennyisége és a képzeletük szab határt.

 

Losa

Emmanuel Séjourné francia ütőhangszeres művész, tanár és zeneszerző. Zenéjére nagy hatással vannak a klasszikus zene mellett a populárisabb műfajok, mint a rock, jazz vagy a jelenlegi darabot inspiráló spanyol flamenco is.

 

Dove’s Delight

Jan Freicher fiatal lengyel zongorista, vibrafon művész és zeneszerző. Zenéje ötvözi a klasszikus zenét a jazzel és más világzenével.

 

Cabo Frio

Matthias Shmitt német ütőhangszeres tanár és zeneszerző Bossa Nova ritmusra épülő könnyed darabja.

 

Metric Lips

Béla Fleck, teljes nevén: Béla Anton Leoš Fleck elismert bendzsó virtuóz. Nevét zenerajongó apjától Bartók, Webern és Janáček tiszteletére kapta. 2007-ben Atlantában az akkori magyar nagykövet „tiszteletbeli magyarrá” avatta. Jelen kompozícióját David Steinquest írta át ütőhangszerekre.

 

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar  50 perc alatt a föld körül (zeneszerző: Balogh Sándor) című előadása 2021. július 3-án 19.00-tól a Szolnoki Művésztelepen megrendezésre kerülő ARTjáró Fesztiválon látható és hallható.