Szolnoki Művésztelep
A megújuló hagyomány

Napjaink


A Szolnoki Művésztelep napjainkban

 

 

 

Megújulás

2002

A Szolnoki Művésztelep jelenlegi működését a folyamatos megújulás jellemzi, a múlt és a hagyomány iránti elkötelezettség és tisztelet jegyében. A 2002. évi újraalakulás óta eltelt időszakban számos neves képzőművész élt a lehetőséggel, hogy a rendelkezésre álló műteremlakásokban hosszabb - rövidebb ideig dolgozhasson. A művésztelep Kert Galériája időszakos tárlatok keretében mutatja be az itt folyó alkotómunka eredményeit, valamint a mai magyar és külföldi képzőművészet jeles alkotóinak munkáit, elhozva ezzel Szolnokra a jelen  művészetének keresztmetszetét. 


A képzőművészeti események mellett zenei és irodalmi előadóestek, tánc- és mozgásszínház, filmvetítések, művészeti és egyéb kulturális témájú előadások, nemzetközi alkotótáborok, szakkörök és fiatal, pályakezdő képzőművészek felkarolása teszik teljessé a szellemi légkört. A Szolnoki Művésztelep történeti és kortárs képzőművészeti anyaga számos alkalommal kerül bemutatásra magyarországi és külföldi tárlatokon, öregbítve a város hírnevét és lehetőséget teremtve aktív kulturális kapcsolatok megteremtésére és fenntartására.


Művészek

Az újjáépült telepen

Az elmúlt tizenkét esztendő időszakát az azóta sajnos elhunyt Meggyes László, Berényi Ferenc, Kiss Zoltán László és Meggyes László Vendel továbbá Fazekas Magdolna, Hangay Szabó Lászó, Simon Ferenc mint állandó lakók, valamint, Dömény Boriska, Palkó Tibor, Katona Zoltán, Szalai Kata, Nagy Kriszta, Soós György Georgius, Varga Patrícia Minerva, Zsemlye Ildikó, Szabó György, Király György, Ágotha Margit, Rékassy Eszter, Heinrich Schorno, Verebes György, Gránicz Tamás, Pogány Gábor Benő, Révi Norbert, László Dániel, Balogh Zsófia, Ulrike Franz, Benjamin Thaler, Uta Krauss, Anahita Razmi, Dóka Zoltán, Dóró Sándor, Barát Fábián,


Szente-Szabó Ákos, Kerekes Elek, Kovács Jenő, Annie Kurz nevei fémjelzik. A folyamatos alkotómunka mellett az egyre szélesebb körű kapcsolatok is biztosítékai a telep változatos, gazdag kulturális életének, amely méltó módon kötődik a nagy elődök által képviselt értékekhez, egyúttal korszerű arculattal jelenik meg a mai magyar és nemzetközi művészeti színtéren.


Szolnoki Képzőművészeti Társaság

2011

Mindezek eredményeként három éve megalakult a Szolnoki Képzőművészeti Társaság, amelynek immár több mint száz főt számláló tagsága tömöríti mindazon művészeket, akik szakmai, szellemi kapcsolatot ápolnak a teleppel, Szolnok várossal és térségével. A Kert Galéria igényes kiállítási programjával méltán tett szert országos hírnévre, az eseménydús, inspiratív, baráti légkör, a nyugalmat biztosító közeg pedig vonzóvá teszi a Szolnoki Művésztelepet az alkotók és művészet iránt érdeklődők számára egyaránt.A Művésztelep minden évben több kiemelt rendezvényt is lebonyolít, ezek az Articum Szolnoki Képzőművészeti Biennálé


és a Particum Biennálé Szabadtéri Szoborkiállítás Szolnok, előbbi helyszíne a Szolnoki Galéria, utóbbi Szolnok köztereit népesíti be nagyméretű szobrokkal. 2004 óta váltja egymást a két biennálé évről-évre és egyre nagyobb szakmai népszerűségnek örvend. Az Artjáró Összművészeti Fesztivál minden év június végén egy kétnapos hatalmas kulturális garden party a Művésztelep születésnapján, idén 12. alkalommal kerül megrendezésre.

 

Aktuális programok