Szolnoki Művésztelep
A megújuló hagyomány

ARTjáró 2017


XVI. ARTjáró - Összművészeti Fesztivál 2017

 

 


Kép leírása

15.00

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM SZOBRÁSZ TANSZÉKÉNEK KIÁLLÍTÁSA a Damjanich János Múzeum díszudvarán

A kiállítást Menasági Péter szobrászművész, az MKE adjunktusa nyitja meg.
Kiállítók: Kecső Kristóf, Kocsis Barbara, Nagy Dániel, Fekete Levente, Paráda Zoltán, Ámmer Gergő, Drabik Tamás, Plank Antal, Becskei Andor, Solti Andris, Márffy Sebestyén, Varjas Kató


Kép leírása

16.00 és 16.45

ÚTON - PUHA FERENC kiállításának megnyitója az Aba-Novák Agóra Galériában és a Szoboszlai Galériában

Puha Ferenc a Szolnoki Képzőművészeti Társaság 2016-os nagy kiállításának egyik díjazottja, aki két helyszínen is bemutatja munkáit a szolnokiaknak. Az Aba-Novák Agórában 16,00 órakor majd közevetlenül utána 16,45 órakor a Szoboszlai Galériában nyitjuk meg a tárlatokat. A kiállítást Verebes György ajánlja a nézők figyelmébe.


Kép leírása

17.30 Az AMBROOZIA online folyóirat bemutatója

A folyóiratot Sütő Csaba és Szalai Zsolt mutatja be.

 

18.30 NYÁRI ESŐ – a megújult ESŐ irodalmi folyóirat nyári számának bemutatója

Akik a lapot bemutatják: Ahmed Amran, Benedek Szabolcs, Jenei Gyula, Molnár H. Magor, Nagy Lea, Novák Zsüliet, Szutorisz Szabolcs Bence


Kép leírása

19.30

TÖRTÉNETEK AZ ISKOLAPADTÓL A DESZKÁKIG - Ónodi Gábor színművész előadása

"Ki vagyok? Mi vagyok? Miért vagyok? Hol vagyok? Itt vagyok..."


Kép leírása

20.30

INMATES koncert

Az Inmates zenekar 2015 óta működő együttes, amely rock, blues és country feldolgozásokat játszik, a buli garantált!

Makai Péter-gitár, vokál
Rocsa Róbert - basszusgitár
Varga Ervin - dob
Ács Károly - szólógitár
Robert E.C. Toperczer - ének, gitár 


Kép leírása

22.00

KORAI TRANCEMISSION koncert

A Korai Öröm zenekar tagjaiból álló formáció, követi a kezdetektől a Koraira jellemző hangzást. Átitatja az ethno (fuyara, jew's harp, khoomei throat singing), a dinamikus, törzsi, tribal dob és percussion, az időnként retro, általában acid hangzású keyboard ok, valamint az erőteljesen monoton, minimal basszusgitár játék; a gitár pedig mindezek összességét, hol ethno, hol ambient, hol psychedelic rock hangokkal. Történetük szervesen kapcsolódott már a kezdetektől a 90-es évek elején kibontakozó elektronikus, acid kultúrához. Számtalan hazai és külföldi dj-vel, projekttel léptek fel Európa-szerte (Sziget, Burg Herzberg-fest., Pohoda-fest., Sun-fest., Earthdance-fest., Rock Otocec-fest., Ozora Fesztivál).

Tagok:
Borosi Gábor - billentyűs hangszerek
Csányi Viktor - dob
Jócsik János - ütős hangszerek
Kilián Zoltán - basszusgitár
Kovács Andor - gitár
Paizs Miklós - doromb, fuyara, khömei torok ének


Kép leírása

23.30

MOLNÁR RÓBERT BAND koncert

A Molnár Róbert Band az új, saját dalok mellett az énekes előző zenekarainak- Árnyak és October- dalait játssza. A már- már irodalmi igényességű szövegek leginkább az elmúlásról, reménytelenségről, elvágyódásról szólnak, megtámasztva kövér riffekkel és igen húzós rock zenével. A csapat a Dark Rock műfaj egyik legjelesebb hazai képviselője.

Molnár Róbert - ének
Molnár Balázs - gitár
Diós Dávid - basszusgitár
Dancza Viktor - dob


Kép leírása

Utána

ÖRÖMZENE

A kiállítások megnyitójáról ismert kellemes hangulatú közös zenélés az éjszakába hajló örömzene, ahol mindenki szíve kitárul és együtt dobban a kert ritmusára.


 

Plakát

Kép leírása

 

 

Kép leírása

10.00 -től

Egész nap Kis Művésztelep

Az ARTjáró Kis Művésztelep a XV. ARTjáró Összművészeti Fesztivál gyerekprogramja, mely színes és izgalmas művészeti kalandra hívja Aprajafalva érdekes zugaiba mindazon családokat, akik egy megismételhetetlen napot szeretnének eltölteni a Szolnoki Művésztelep semmihez sem hasonlítható kertjében. Varázslatos környezetben és kellemes hangulattal várunk minden alkotni és játszani vágyó gyereket, fiatalt!

 


Kép leírása

11.00

MŰVÉSZTELEP 2017 - Kiállítás megnyitó a Kert Galériában

A Szolnoki Művésztelep és a köréhez tartozó Kert csoport évről-évre egy összegző, beszámoló jellegű tárlattal mutatkozik be az ARTjáró népes közönségének a KERT Galériában.
Kiállító művészek:
Baráth Fábián szobrászművész, Bosnyák Zsuzsa festőművész, Danka Attila grafikusművész, Fazekas Magdolna festőművész, Györe Zoltán festőművész, Hangay Szabó László szobrászművész, Király György festőművész, Meggyes László festőművész, Meggyes László Vendel festőművész, Nagy Dénes festőművész, Nagy Katalin Matild grafikusművész, Pogány Gábor Benő szobrászművész, Révi Norbert szobrászművész, Sinka Péter grafikusművész, Soosur Georgius festőművész, Szabó Ágnes festőművész, Szabó György szobrászművész, Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Varga Erik festőművész, Verebes György festőművész


Kép leírása

10,00

SZÖVEGSTAFÉTA - Felolvasásfolyam

Vers, próza, esszé, dal, elégia, óda, regény... csak néhány műfaj a felolvasásra váró írások közül, amelyek az ország miden részéből érkező szerzők tollából származnak.

 

11,30  Magazin a vulkán alatt - A zEtna folyóirat bemutatkozása

A zentai zEtna folyóirat magyar nyelvterületen az első internetes lap. Bemutatja: Beszédes István és Verebes Ernő


Kép leírása

12.00

Ebéd, térzene, folytatódik a SZÖVEGSTAFÉTA

 


Kép leírása

13.00

HIVATALOS MEGNYITÓ
Tortavágás a 115 éves Magyar Örökség díjas Szolnoki Művésztelep születésnapja alkalmából

Az ország legrégebbi művésztelepén sincs születésnap torta nélkül! Az ARTjáró Összművészeti Fesztivál elmaradhatatlan részét képezi a torta felvágása és a szeletek szétosztása az egybegyűltek között. Mint minden évben a fesztivált most is Szalay Ferenc polgármester nyitja meg, sőt a tortát is ő kínálja a szokásoknak megfelelően. Legyen a vendégünk!


Kép leírása

14.00

TÖBB VÁROS, SOK HANG – Folyóirat-bemutatók

A kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítésének érdekében együttműködési megállapodást kötött Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017. május 8-án nyolc város: Balatonfüred, Debrecen, Győr, Gyula, Kecskemét, Komárom, Szolnok, Vác. A megállapodás az oktatás, a művészetek és a turizmus területére terjed ki, melynek értelmében a települések számos alkalommal megjelennek egymás rendezvényein, kiemelten foglalkoznak az idegenforgalom, a kultúra, a művészetek helyi rendezvényeinek összehangolásával, a közös kínálat kialakításával, a regionális kulturális értékek bemutatásával. Ennek jegyében kerül sor Szolnokon egy irodalmi találkozóra, az ArtJáró Összművészeti Fesztivál keretein belül.

Az ARTjáró szombati napján az ország négy jelentős irodalmi lapja mutatkozik be: az Alföld, a Bárka, a Forrás és a Műhely.

16.00 órától a Kert Galériában kezdetét veszi az ARTjárón bemutatkozó írók, irodalomtörténészek, szerkesztők részvételével az IRODALMI KEREKASZTAL 

(Az irodalom és a társművészetek helyzete vidéken) A beszélgetés nyilvános, minden érdeklődőt várunk!


Kép leírása
16.00

TÜNDÉRKERT - VARGA ERIK RIKI performansza

"Őseink szerint Magyarország tündérország, és Erdély a tündérek kertje. A mi tündérországunk Szolnok és a Művésztelep Szolnok tündérkertje."

Varga Erik Riki a közismert festő és zenész a hely szelleme által inspirálva játszik nekünk.


Kép leírása

16,30

AISZKHÜLOSZ: A HAZATÉRŐ - a Híd Színház előadása

A Híd Színház játszik térrel, idővel, témákkal. Ezúttal az európai színház gyökereiben találta meg kifejezési formáját. Aiszkhülosz trilógiájából, az Oresztész első darabjából , az Agamemnónból készített animációs színházi előadást, ember nagyságú síkbábokkal, A Hazatérő címmel. De a színházi előadás nem maradhat csak játék. Akkor érvényes, ha a máról beszélő diskurzus része. Aiszkhülosz a mának is érvényes üzeneteket hordoz.


Kép leírása

18.00

TÁNC IDEJE - klasszikus és kortárs tánc etűdök

 


Kép leírása

17.30

HAPPY MALLETS – Ugró Béla marimba koncertje

A marimba egy afrikai eredetű ütőhangszer, a xilofon egy fajtája. Ugró Béla dobművész, zenetanár a ritmust most dallamokkal díszíti saját kompozícióiban.  
Közreműködik: Verebes György zongora


Kép leírása

18,30

HANGOK A SZÉLBEN - Beeri Benjamin koncertje
Közreműködik: Beeri Barnabás zongoraművész

A Virtuózokban ismerhettük meg a fiatal tehetséget, Beeri Benjamin operaénekest, aki ismert olasz dalokat és opera áriákat ad elő a Művésztelep árnyas fáinak ölelésében. Műsorát testvérével, a Vásáry Tamás ösztöndíjas Beeri Barnabás zongoraművésszel kiegészítve hozza el a szolnoki közönségnek.


Kép leírása

19.30

VIRÁGOM ZENEKAR koncert

A Virágom Együttes baráti társaságból alakult 2013-ban. Saját dalaikon túl, népzenei feldolgozásokat játszanak és verseket zenésítenek meg. Dalaikat gitárra, bőgőre, hegedűre, énekre, ritmusszekcióra és belső hangokra építik. Kottát nem használnak, intuíciókra hagyatkoznak, amely révén mély belső örömöt és alkotói szabadságot élnek meg, ezt adják át a hallgatóságnak az ARTjárón.

A zenekar tagjai:

Borzavári Róza (hegedű/ének/vers/dalok), Ulbert Andrea (ének/gitár/dalok), Agárdi Kovács Attila (brácsa, ütős- és csörgős- zörgős hangszerek) Nagy Dénes (bőgő)


Kép leírása

21.00

ÖSSZKÉP - a Sötétkamra Kontakt Improvizációs Műhely előadása

"Megfigyeltük aztán elkezdtek ránk hatni. A képek, a szobrok, az alkotások. A Szolnoki Művésztelep alkotóinak a munkái. Mű, azaz vészet... Összkép címmel, de lehetne Vé-szett is... a cím... , mert amit csinálunk soha nem az, amiből, hanem az, amivé. Vészik el, vagyis alakul... És tényleg nem akarok mellébeszélni. A művésztelep most kicsit átalakul, s mi lezártunk egy szakaszt, de bátran írhatom... egy korszakot... s persze semmi nem az ami, de persze minden marad a régiben. Szóval a Sötétkamra most becsuk egy kaput, hogy kinyithasson egy másikat. Újra fotóz, hogy majd újra hívhasson elő. Most arra fogunk vállalkozni, hogy a művésztelep alkotóinak munkái hassanak ránk, s mi ezt egy másik hatássá formáljuk, testbe öltsük az álló anyagot. Kimozdítsuk azt a bent maradt energiát, az alkotások lelkét... ha lehet ilyet. Meglátjuk. Mert ugye most is improvizálunk."


Kép leírása

21.30

BALATON koncert

A zenekar népszerűsége ’80-as évek óta állandó. Bármekkora színpadon lép is fel az együttes, a koncertjeinek házibuli hangulata van. A közönség szeretete és az elismertség a Balaton alakulása után 30 évvel még mindig töretlen, ami annak is köszönhető, hogy a Balaton ma is az a klubegyüttes, ami annak idején volt. Mindannyiunk nagy kedvence és alig várjuk, hogy a művésztelep kertjében felcsendüljenek kedvenc dalain tőlük.

A zenekar tagjai:

Víg Mihály - ének,gitár
Keszei Krisztián - gitár
Horváth Gábor - basszusgitár
Dudás Zsombor Koala - dob

 


Kép leírása

22.00

VASÁRNAPI GYEREKEK koncert

A Vasárnapi Gyerekek nem egy átlagos zenekar. Olyan új dimenziókat érint, mind szövegben, mind hangzásvilágban, melyek eltérnek a mai megszokott sztereotípiáktól. A régi hazai legendás underground együttesek hitelességét és érzékenységét hozzák tovább, átgyúrva a mai kor szellemében. Nem egy nosztalgiautazásról van szó, hanem segítenek megnyitni egy olyan világot, amely az alapvető, őszinte, emberi érzelmek mély rétegeibe kalauzol el, saját magunkban.
Darvas Benedek-ének, billentyűs hangszerek, teremin
Dudás Zsombor Koala-dob, vokál
Horváth Gábor-bass
Keszei Krisztián-gitár
Ádám Rita-vokál


Kép leírása

Utána

Örömzene

A kiállítások megnyitójáról ismert kellemes hangulatú közös zenélés az éjszakába hajló örömzene, ahol mindenki szíve kitárul és együtt dobban a kert ritmusára. 


 

:-)

2017. július 1. Szombaton egész nap

Az ARTjáró Kis Művésztelep a XVI. ARTjáró Összművészeti Fesztivál gyermekprogramja. Színes és izgalmas művészeti kalandra hívja Aprajafalva érdekes zugaiba mindazon családokat, akik egy feledhetetlen napot szeretnének eltölteni a Szolnoki Művésztelep kalandokkal teli kertjében. Szeretettel várunk minden alkotni vágyó fiatalt!

Kép leírása

11.00

Barangolás a varázskertben

Gyere és fedezd fel velünk a Művésztelep varázslatos kertjét, ismerd meg a várrom történetét, kukkants be egy műterembe és barangolj a festészet, szobrászat világában! Rendhagyó tárlatvezetés csoportos formában.


Kép leírása

10.00

Mese a Kucorgó tündérről Danyi Zsuzsannával

Mese a Varázskertben Danyi Zsuzsanna mesemondóval és Nagy Katalin Matild grafikusművésszel, akik a Kucorgó tündér történetét regélik el a fiataloknak.


Kép leírása

12.00

Ebéd

 


Kép leírása

13.00

Látogatás Oxa Néni Bőrönd színházába

Shmorgun Oksana ukrán származású előadó-és bábművész.  Saját készítésű bábjaival egyedülálló Bőrönd színházában mesél az Elvarázsolt testvérekről.


Kép leírása

Egész napos foglalkozás

Agyagozás és kerámia Szűts M. Csillával

A Szolnokon élő keramikusművész többnyire egyedi megrendeléseket, névre szóló, üdvözlő, egyedi kerámiákat készít, így munkáira, alkotásaira a sokszínűség jellemző; az ARTjáró Kis Művésztelep alkalmából a művésztelepre látogató gyerekeket a kicsik számára készült korongozóasztalával várja.


Kép leírása

Egész napos foglalkozás

Linómetszés, festés a Szolnoki Metszőkörrel

A Szolnoki Metszőkör Egyesület gyermekekből, fiatalokból, felnőttekből szerveződött képzőművészeti műhely. Az egész napos foglalkozáson a résztvevőknek lehetőségük lesz kipróbálni a sokszorosító grafika egyik legizgalmasabb módszerét, a linómetszést.

Kép leírása

Egész napos foglalkozás

Nemezelés a Borka Játszóházzal

A Borka játszóház tagjai olyan szolnoki, fiatal kézművesek, akik számára fontos, hogy minden gyermek és a felnőtt legalább egyszer kézműves élményben részesüljön. Gyermek szakkörökkel és felnőtt klub foglalkozásokkal igyekeznek megismertetni és megszerettetni a kézzel való alkotást mindenkivel. Az asztaluknál a nemezelést lehet kipróbálni.

 


Kép leírása

MINDEMELLETT EGÉSZ NAP


Kép leírása

Egész nap

Állatsimogatás – póni és nyuszi az udvarban

 


Kép leírása

Egész nap

Eszközös népies játékok: ördöglakat, kunsági béklyó, tüzércsomó

 

 


Kép leírása

Egész nap

Könyvsarok, horgászat a varázstóban, pihengetés a függőágyban,
sütögetés a homokozóban, babázás, társasjátékozás,
hempergés az óriáspárnák között,
tollasozás, ugráló kötelezés,
evés-ivás, vattacukor, vidámság…

 

 


Plakát

Kép leírása

 


 

 

 

 

Aktuális programok