Szolnoki Művésztelep
A megújuló hagyomány

ARTjáró 2016


XV. ARTjáró - Összművészeti Fesztivál 2016

 

 

 

16.30

Közös nevező - Nagy Katalin Matild, Nagy Dénes és Révi Norbert kiállítása az Aba-Novák Agóra Galériában

A magyar képzőművészeti élet három, kiemelkedő szolnoki fiatal művészének kiállítása egy közös nevező mentén. És hogy mi is az? Meséljenek erről ők alkotásaikkal. Mindehhez csak annyit, hogy Révi Norbert és Nagy Dénes a hétvégén lett negyven éves.


17.30

Művésztelep 2016 – kiállítás megnyitó a Kert Galériában

A Művésztelep és a szintén szolnoki festő-, grafikus- és szobrászművészek alkotta Kert Csoport évről-évre egy különleges tárlattal öltözteti ünnepi díszbe a KERT Galériát.

Kiállító művészek:

Baráth Fábián szobrászművész, Bosnyák Zsuzsa festőművész, Cselle Judit tervezőgrafikus művész, Danka Attila grafikusművész, Fazekas Magdolna festőművész, Györe Zoltán festőművész, Hangay Szabó László szobrászművész, Király György festőművész, Meggyes László festőművész, Meggyes László Vendel festőművész, Nagy Dénes festőművész, Nagy Katalin Matild grafikusművész, Révi Norbert szobrászművész, Simon Ferenc szobrászművész, Sinka Péter grafikusművész, Soosur Georgius festőművész, Szabó Ágnes festőművész, Szabó György szobrászművész, Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Szente-Szabó Ákos festőművész, Ulrich Wirner festőművész, Varga Erik festőművész, Verebes György festőművész


18.30

Nyári ESŐ – Az ESŐ Irodalmi lap nyári számának bemutatója

Az Eső című folyóirat új, nyári számát a lap főszerkesztője, Jenei Gyula moderálásával ismerhetjük meg. A szerzők tolmácsolásában hallhatunk felolvasásokat, elemzéseket, érdekes történeteket is a megjelenő lapból.

 


19.30

Virágom Zenekar koncert

A Virágom Együttes baráti társaságból alakult 2013-ban. Saját dalaikon túl, népzenei feldolgozásokat játszanak és verseket zenésítenek meg. Dalaikat gitárra, bőgőre, hegedűre, énekre, ritmusszekcióra és belső hangokra építik. Kottát nem használnak, intuíciókra hagyatkoznak, amely révén mély belső örömöt és alkotói szabadságot élnek meg, ezt adják át a hallgatóságnak az ARTjárón.

A zenekar tagjai:

Borzavári Róza (hegedű/ének/vers/dalok), Ulbert Andrea (ének/gitár/dalok), Agárdi Kovács Attila (brácsa, ütős- és csörgős- zörgős hangszerek) Nagy Dénes (bőgő)


20.30

Hangman koncert

Az egyedien értelmezett klasszikus rock és blues zenéket játszó szolnoki Hangman zenekar jelenlegi felállása – Bakó Károly /ének/, Tóth Ferenc /gitár/, Holló László /basszusgitár/, Engler Ferenc /szájharmonika/ és Varga Ervin /dob/ – a XV. ARTjáró Összművészeti Fesztiválon mutatkozik be először színpadon.


22.00

Komplementer Kontraszt – Képzőművészeti előadás

Az élményvilágok állandó nyugtalanságban tartják a tudatot. A művész örökös belső feszültségben él. A feladat: összeszedni és összeilleszteni a töredékeket, hogy az egység helyreálljon. Ezt kísérelik meg az előadásban a zene, a tánc és a képzőművészet segítségével, kiragadva az élményvilág egyetlen „pillanatát” egy festő életéből, a szerelem és a művészet egymást kiegészítő belső ellentéteire kiélezve.

Szín, tér: Bosnyák Zsuzsa
Tánc, koreográfia: Tóth Nóra
Analóg hanghatások: Madácsi János
Kapocs: Madácsi Maja


22.30

Egy Kis Erzsi Zene

Az EGY KISS ERZSI ZENE hazai alternatív zenekar, valahol az alterrock és a világzene határvidékén, zenéjükbe a drum and basshatásoktól a francia sanzonig, a balladisztikus szerzeményektől az arab zenékig sok (szinte) minden belefér.
A sajátos „kisserzsi nyelven” megszólaló énekek mellett, ezen az estén felcsendül pár magyar dal is a „Szabad a szív” címmel megjelent 6. lemezükről. A zenekar tagjai: Kiss Erzsi - ének, Bujdosó János – gitár, Vajdovich Árpád - bőgő, basszusgitár, Jancsovics Máté / Németh Csaba - dobok


utána

Örömzene

A kiállítások megnyitójáról ismert kellemes hangulatú közös zenélés az éjszakába hajló örömzene, ahol mindenki szíve kitárul és együtt dobban a kert ritmusára.

Egész este CK Pagony a Művésztelep árnyas kertjében, fellép: Szamy

A Celofán Kollektíva Kulturális Egyesület idén is mindkét nap színesíti a Művésztelep fesztiválját. Számtalan zenei stílus, a kommersztől elrugaszkodva. Chill, ősfák, tábortűz és lemezjátszók, a kedvenc szolnoki helyszínünkön!


Plakát

Plakát

Plakát

Plakát

10.00 -től

Egész nap Kis Művésztelep

Az ARTjáró Kis Művésztelep a XV. ARTjáró Összművészeti Fesztivál gyerekprogramja, mely színes és izgalmas művészeti kalandra hívja Aprajafalva érdekes zugaiba mindazon családokat, akik egy megismételhetetlen napot szeretnének eltölteni a Szolnoki Művésztelep semmihez sem hasonlítható kertjében. Varázslatos környezetben és kellemes hangulattal várunk minden alkotni és játszani vágyó gyereket, fiatalt!


12.00

Ebéd, térzene

 


14.00

Hivatalos megnyitó, Tortavágás a Művésztelep 114. születésnapja alkalmából

Az ország legrégebbi művésztelepén sincs születésnap torta nélkül! Az ARTjáró Összművészeti Fesztivál elmaradhatatlan részét képezi a torta felvágása és a szeletek szétosztása az egybegyűltek között. Legyen a vendégünk!


15.00

A szó, a hang és a kép szabadsága

Beszélgetőpartnerek: Kiss József író, dramaturg, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője, Verebes Ernő zeneszerző. író, a Nemzeti Színház dramaturgja, Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője


16.00

A Napba Öltözött Lány Legendája – Varga Erik Riki basszusgitár performansza

Riki idén a csíksomlyói zarándokútján gyűjtött élményeit dolgozta fel. Az előadása alatt a gitárjából kiáltó hangok történeteket mesélnek el nekünk a múltból.


16.30

G. B. Shaw: A szonettek fekete hölgye – A Híd Színház előadása

 

(Fordította: Réz Ádám)
Az Őr: Füzes Tamás
A Férfi: Ulviczki Sándor
A Hölgy: Déri Erzsébet
A Köpenyes Hölgy: Gellai Márta
Rendező: Rigó József

Négyszáz éve halt meg a világ drámairodalmának egyik legnagyobb alakja, William Shakespeare. Shaw 1911-ben írt egyfelvonásosa Shakespeare és I.Erzsébet elképzelt találkozása. Egy furcsa éjszaka. Egy különös szerelmi háromszög. Egy polémia a hatalom és a művészet közös felelősségéről most és a jövőért. A felolvasószínház az évfordulóra készült.


18.00

A tánc ideje

Leo Delites - Coppélia - Sylvia c. balettjéből részletek

Előadják a Mozdulat Táncműhely táncosai

Koreográfia: Szitt Melinda, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, a Zágrábi Művészeti Egyetem klasszikus balett módszertan tanára A Mozdulat Táncműhely 2008-ban alakult, Szitt Melinda balettmester vezetésével

Tánctanáraik:
Markóth Franciska modern tánctanár
Végh Nóra táncpedagógus
Oktatási programjuk:
- előkészítő gimnasztika
- kreatív gyerektánc
- klasszikus balett
- modern tánc

A Műhely 2010 óta működik együtt a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral a „Mese- est” című program keretében.


18.30

Musica Antiqua koncert

A reneszánsz, a barokk, és emellett klasszikus, valamint kifejezetten a zenekar számára íródott XX. századi zenét korhű reneszánsz kosztümökben játszó Musica Antiqua Együttes 1977-ben alakult Hévízen Adorján József karnagy vezetésével. A kamarazenekar jellegzetes, egyedi hangzását a furulyák és a vonós hangszerek hangszíneinek különleges összhangja határozza meg. Fellépéseiket különösen vonzóvá teszi a muzsika szépségének mély megértése, őszinte átélése, és az a varázslatos elegancia, amivel belevonják közönségüket zenéjük titkos gyönyörűségének élvezetébe és megértésébe.


19.30

Orbis Zeneműhely koncert

Sodró lendületű, helyenként meditatív inspirációjú improvizatív koncert a jazz, a fúziós zene, az ethno és a komolyzene határvidékéről.

Dukić Zorán – gitár
Evetović Goran – dob
Kucsera Géza – szaxofon
Miroslav Jovančić – hegedű
Varga Endre – fuvola
Verebes Ernő – basszusgitár
Verebes György – zongora


20.30

Mohai Tamás Önállás + koncert

Mohai Tamás legalább akkora forma, mint amekkora formátumú gitáros. Az ütős riffeken és dumákon túl szólókban sem utolsó, Mohain nevezetű szólóprojektjének Önállás című műsora mégsem a virtuóz virgázásról szól, inkább a sajátos szövegvilágú dalokon, illetve a kísérletező szellemű instrumentális szerzeményeken van a hangsúly. Időről időre fellépő one-man bandjéhez kísérőzenészek is csatlakoznak olykor (ez esetben Török Péter és Jud Harmony), akik segítségével teltebb hangzással elevenednek meg Mohai harmincéves dalszerzői életművének darabjai a Faxni-számoktól egészen a legújabb „mohaiságokig”. Az összekötő vakerok persze ugyanolyan részét képezik az egyszerre koncepciózus és kötetlen koncerteknek, mint egy-egy felidézett, újragondolt dallam- vagy szövegfoszlány. Humor és randomitás, átszellemülés és csendesülés, önironikus múltidézés, és mindenekelőtt: jelenlét. Az utóbbi kötelező! Mindenkit vár a „szakállamtitkár”!


22.00

IMPROMTU - A Sötétkamra Kontakt Improvizációs Műhely előadása

A Sötétkamra Kontakt Improvizációs Műhely 2009 júniusában alakult. Egy szabad-mozgásból, improvizációs technikából építkező műhely. Test Tér Tárgy, ez a hármas egység jellemzi leginkább az előadásaikat. A Sötétkamra a véletlenből született, a Szolnoki Művésztelepen, hat éve. Az előadásaikat a figyelem teremti, az atmoszféra „színész” és néző között. A műsoruk címe IMPROMTU, lesz vers zene és tánc szabadon.


22.30

Török Ádám és a Mini Koncert

„Új felállás, régi hangok” - a 60-as, 70-es évek egyik legmeghatározóbb underground zenekarának jelenlegi tagjai – Török Ádám /ének, fuvola/, Németh Károly /billentyű/, Zsoldos Tamás/ basszusgitár/, Gazdag Viktor /gitár/ és Tóth Dénes /dob/ – két éve játszanak együtt. A formáció a klasszikus Mini dalokat, balladákat újrahangszerelve, az évtizedek alatt megszokott, különleges bulihangulatot teremtve lép színpadra.utána

Örömzene

Egész este CK Pagony a Művésztelep árnyas kertjében

A Celofán Kollektíva Kulturális Egyesület idén is mindkét nap színesíti a Művésztelep fesztiválját. Számtalan zenei stílus, a kommersztől elrugaszkodva. Chill, ősfák, tábortűz és lemezjátszók, a kedvenc szolnoki helyszínünkön!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Eső esetén a programok a Kert Galériában kerülnek megrendezésre.


:-)

2016. július 2. Szombat egész nap

Az ARTjáró Kis Művésztelep a XV. ARTjáró Összművészeti Fesztivál gyerekprogramja, mely színes és izgalmas művészeti kalandra hívja Aprajafalva érdekes zugaiba mindazon családokat, akik egy megismételhetetlen napot szeretnének eltölteni a Szolnoki Művésztelep semmihez sem hasonlítható kertjében. Varázslatos környezetben és kellemes hangulattal várunk minden alkotni és játszani vágyó gyereket, fiatalt!10.00

Kis bocsok az erdőben és más mesék

Mese a Varázskertben Danyi Zsuzsanna mesemondóval és Nagy Katalin Matild grafikusművésszel


11.00

Kakaó koncert - Armonia Incanta Vonósnégyes

Az együttes 2006-ban alakult a Szolnoki Szimfonikus Zenekar művészeiből.

Tagjai:

Zsukova Natalia – hegedű
Molnár Edit – hegedű
Bereczkiné Hanzó Éva – brácsa
Németh Kornél – cselló
Némethné Csitke Ildikó – mesélő

A vonósnégyes a szimfonikus zenekar keretein belül aktívan részt vesz Szolnok város és a régió zenei életében. Az általuk játszott repertoár a klasszikus zene ismert örökzöldjeitől a romantikus zeneműveken át a modern tánczenékig terjed.

A Kakaó koncert műsora:

Az együttes egy képzeletbeli erdei kirándulásra invitálja a gyermekeket, akik útjuk során találkozhatnak a kismadarakkal, a fákon ugrándozó mókusokkal, az erdei méhekkel, a meleg nyári napon mezei virágokat szedhetnek és meghallgathatják a tóban lakó békák kuruttyolását. A négy vonós hangszer segítségével zenébe ágyazva élhetik át a gyerekek a kedves történetet.


12.00

Palacsintasütés a szabadban

Legyen a vendégünk minden felnőtt és gyermek egy – vagy több! – finom házi lekvárral töltött palacsintára!


13.00

Hamupipőke – Bőröndszínház

Smorgun Oksana ukrán előadó- és bábművész saját készítésű bábjaival, babaházaival meséli el nekünk Hamupipőke történetét.


EGÉSZ NAPOS FOGLALKOZÁSOK

Nemezelés a Borka Alkotóházzal

Borka Alkotóház:

 


Egész nap

Linómetszés, festés a Szolnoki Metszőkörrel

A Szolnoki Metszőkör tagjai a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szolnokon élő hallgatói. A foglalkozáson a résztvevőknek a vízfestékkel, temperával történő festés mellett lehetőségük lesz kipróbálni a sokszorosító grafika egyik legizgalmasabb módszerét, a linómetszést is.


Egész nap

Agyagozás és kerámia Szűts M. Csillával

A Szolnokon élő keramikusművész többnyire egyedi megrendeléseket, névre szóló, üdvözlő, egyedi kerámiákat készít, így munkáira, alkotásaira a sokszínűség jellemző; az ARTjáró Kis Művésztelep alkalmából a művésztelepre látogató gyerekeket a kicsik számára készült korongozóasztalával várja.


Egész nap

Szalmafonás és horgolás Antal Borbálával és Kiss Imrénével

A Szent Lucia Kézműves Céh Népi- és Iparművészeti Egyesület két oszlopos tagja, Antal Borbála és Kiss Imréné a szalmafonás és a horgolás varázslatos világába vezeti be az érdeklődő gyerekeket, fiatalokat.


Egész nap

Aranyos Szeglet Waldorf Iskola és Óvoda

A tavalyihoz hasonló kézműves foglalkozásokkal, sok kreativitással várja az alkotni vágyó fiatalokat az Aranyos Szeglet Waldorf Iskola és Óvoda.


Egész nap

Brumm, brumm – bábkészítés, mókázás a Brumm Szociális Szövetkezettel

A Brumm Szociális Szövetkezet 2009. április 2-án alakult meg Rákóczifalván. A fesztiválon bábokat és rongybabákat lehet velük készíteni.

MINDEMELLETT EGÉSZ NAP:

Könyvsarok, horgászat a varázstóban, pihengetés a függőágyban, sütögetés a homokozóban, társasjátékozás, hempergés az óriás párnák között, tollasozás, ugrálókötelezés, evés-ivás, mókázás, sok-sok nevetés, vidámság!


Plakát

Plakát

 
Aktuális programok