Szolnoki Művésztelep
A megújuló hagyomány

ARTjáró 2015


XIV. ARTjáró - Összművészeti Fesztivál 2015

 

 

 

16.30

Közöttünk marad - kiállítás megnyitó a Kert Galériában

A tárlattal a közelmúltban elhunyt, a művésztelep örökös tagja, Ágotha Margit kiváló grafikusművészre emlékszik a szolnoki művészközösség. A kiállítással Ágotha Margit személye és életműve előtt tisztelgünk.


17.30

Nyári ESŐ - Az Eső Irodalmi lap nyári számának bemutatója

Bemutatják: Ahmed Amran, Balogh Ádám, Jenei Gyula, Kele Fodor Ákos, Sepsi László, Verebes György


19.00

Misa Doki

Szolnok jól ismert énekes dalszerzőjének előadása. Közreműködik: Verebes György (zongora).

 


19.30

CarpeDignem Zenekar koncertje

A CarpeDignem együttes Dézsi Darinka (színésznő)és Karap Zoltán (filozófus, író, zenész) közös projektje, mellyel trió vagy épp kvintett formációban is szívesen koncerteznek. 2014 nyarán mutatták be először a két bohém költő, Dienes Eszter és Ladányi Mihály viharos történetét a Szolnoki Művésztelepen. A műsor kezdetben kizárólag Dienes Eszter megzenésített verseiből állt, a költőnő halála óta azonban, a repertoár más szerzők életműve iránt is el kezdett érdeklődni, így a Lélekállás-jelentés című koncerteken Jenei Gyula, Körmendi Lajos és Végh Attila verseivel is találkozhatunk. Saját bevallásuk szerint, „kuntri” zenét játszanak, amelynek lényege a dalokért felelős Karap Zoltán szerint, hogy „a populáris dalok szerkezetét mintegy újrahasznosítva felfedezzék és újraértelmezzék a versek melankóliája mögött rejtőző akusztikai derűt.”


21.00

The Keeymen zenekar koncertje

A The Keeymen egy 2013-ban, a Keleti Blokk közösségéből verbuválódott instrumentális surf supergroup, melynek alapvető célja az örömzenélés. A javarészt balatoni kvartett tagjai gyerekkori lubickolásaik, tinikori csajozásaik emlékét gyúrják össze fiatal-felnőtti szorongásaikkal, az elegy pedig a surf műfaj hangzásával és lüktetésével válik teljessé.

Tagok: Szabó Gyula – gitár, Burucs Szabolcs – gitár, Teknyős Krisztián – basszusgitár, Vitéz Gergő - dob


23.00

Ethnokor koncert (SRB-HU)

 • Bakos Árpád – ének, kobza, tambura
 • Pálfi Ervin – nagybőgő,ének
 • Kucsera Géza – saxophon
 • Francia Dániel – ütősök
 • Zoran Dukić – gitár
 • Miroslav Jovančić – hegedű

24.00

Örömzene, CK pagony

A Celofán Kollektíva Kulturális Egyesület idén is mindkét nap színesíti a Művésztelep fesztiválját. Számtalan zenei stílus, a kommersztől elrugaszkodva. Chill, ősfák, tábortűz és lemezjátszók, a kedvenc szolnoki helyszínünkön!


11.00 -től

Egész nap kézműveskedés az Aranyos Szeglet Waldorf Iskola vezetésével

A kézműves játszóházban kipróbálhatják az érdeklődők a kötélverés mesterségét, egy-egy ugrókötelet készíthet mindenki, aki szeretne, továbbá könnyen elkészíthető fajátékokat: röppentyű, pörgettyű, forgó, zúgattyú. Lesz még méhviaszgyurmázás és gyertyadíszítés is. Kicsiknek-nagyoknak, ügyeseknek-sutáknak itt a helye!


12.00

Ebéd, térzene

 


14.00

Hivatalos megnyitó

Ünnepi köszöntőt mond Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, Pogány Gábor Benő a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke, Verebes György a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője. A köszöntőket követően felvágjuk a Művésztelep 113. éves születésnapi tortáját.


15.00

Aranyos Szeglet Waldorf Iskola János napi műsora

A Kiskondás mű című mesejátékot és zenés műsort nézhetünk meg a waldorfosok előadásában.


16.00

„A földANYA testamentuma” – Varga Erik Riki

Basszusgitár performance versekkel, a Földanya s a teremtés tiszteletére. „Fény voltál, fény vagyok. Jel voltál, jel vagyok.”


16.30

„Übü a király” – a Híd Színház előadása

A huszadik század fordulójának fiatalon, mindössze harmincnégy évesen elhunyt francia drámaíró zsenije Alfred Jarry. Szürrealizmusba oltott rémbohózatai különböző variációkban utalnak Shakespeare királydrámáira, írásait sűrűn átszövik más egyéb európai irodalmi és kulturális minták és mitológiai törmelékek mintázatai.
Az „Übü király” című szövege eredetileg bábjátéknak íródott, és megtalálható benne a szerző egyéb Übü-motívumainak szinte minden eleme.
A történet archetipikus példázat arról, hogyan működnek a kis diktatúrák nagy mechanizmusai.


17.30

A tánc ideje

Az „Egy kiállítás képei” Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij orosz zeneszerző legismertebb zongoraciklusa. Az „Egy kiállítás képei”-t egy barátja, Viktor Hartmann poszthumusz kiállításának ihletésére írta 1874-ben. A tájképek és vázlatok Muszorgszkijból az emberi élet és pszichikum, a nép képzeletvilágának csodálatosan színes megfogalmazásait váltották ki – rá jellemző módon. Az ismert zenekari művé Maurice Ravel dolgozta át

Előadják: Markóth Franciska és Tóth Nóra táncművészek

Csajkovszkij: Csipkerózsika - Rose adagio
Leo Delibes: Coppelia - Waltzer
Csajkovszkij: Diótörő - Cukor hercegnő

Az Aba-Novák Agóra Mozdulat Táncműhely növendékeinek előadása, koreográfus és művészeti vezető: Szitt Melinda a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, a Zágrábi Művészeti Egyetem klasszikus balett módszertan tanára


18.00

A Keresztény Kulturális Egylet
Vivaldi Keresztény Kamarazenekara szólamvezetőinek koncertje

 • Händel: Pomposo
 • Verdi: Ária a Traviata c. operából
 • Mozart: Divertimento, KV 136
 • Verdi: Ária a Traviata c. operából
 • Farkas F.: Régi magyar táncok

Zongorán közreműködik: Bali József


19.00

Olt Tamás: Hét randi

A férfi-nő viszony variációinak tárháza végtelen. A tengernyi verzióból Olt Tamás „egyfelvonásos, zenéses, sztendbájmí”-je hét történetet, avagy hét randit mesél el nekünk. Közös bennük a kiindulópont: mindegyikük egy szál rózsa átadásával indul, majd heten hétfelé mennek tovább. Láthatunk alakoskodó, ál-udvarias férfit és nőt, akik az őszinteségre emelik poharukat, miközben minden gesztusuk hazugság. Láthatunk egy online társkereső oldal szülte első randit, amelyen a nő csupán alkalmi légyottra vágyik, a férfi pedig félénken és meglehetősen szerencsétlenül a pátosszal teli szerelmet keresi. Láthatunk egy jelbeszélő párt is, akiket abszurd módon az örökös, csendes veszekedés tart össze. De olyan holtvágányra futott párkapcsolatot is láthatunk, amelyben az egykori közös elvek szertefoszlottak, és ma már a hajdani közös nevetések emléke is okot ad a viszályra.
Olt Tamás egyfelvonásosa egy sokszínű szerelem-mozaik, amelyben akár a magunk idilli, tragikus, humoros vagy épp abszurd történetére is ráismerhetünk.


20.30

Edward Stachura: Szekercelárma avagy...

A Sötétkamra Kontakt Improvizációs Műhely mozgásszínház előadása

Szereplők: Milosits Dániel, Kolláth Betta

Zene: Anyám és nyulam zenekar, Barhács BLX Láci, Varga Erik Riki

„elveszünk, talán elveszünk, vegyél fel, húzz ki a föld alól, vagy vess el újra, magadban, vagy a köd vastag húsában, a köd, a köd vastag csontjában, erős légző mindenében, vess el, kérlek foganj meg újra, a ködben, a ködben, a végtelen zsivajban, lelked legmélyebb erdején”


21.00

Szirtes Edina Mókus koncert

Így szerettem volna élni....


Saját muzsika, síppal, dobbal, gitárral, meg hegedűvel meg gépekkel, effektekkel.
A verseket énekelve, melyek a Befogadók szíve nélkül fabatkát sem ér...


A muzsika, mely az együtt töltött időben szól, mind az, ami szirtesedina zenei világára jellemző. Kicsit népzene, kicsit klasszikus zene, kicsit vad, kicsit lengedezős, improvizatív, szálldogálós, megérkezős aztán ki tudja, mit okozós, de mindenképp végtelenül őszinte...

 • Ehhez muzsikustársai:
 • Kertész Endre : gordonka
 • Födő Sándor : ütőhangszerek
 • Hámori Máté: gitár

...


Két koncert között: János napi tűzgyújtás és tűzugrás


23.00

Vasárnapi gyerekek koncert

„A Vasárnapi Gyerekek nem egy átlagos zenekar. Olyan új dimenziókat érint, mind szövegben, mind hangzásvilágban, melyek eltérnek a mai megszokott sztereotípiáktól. A régi hazai legendás underground együttesek hitelességét és érzékenységét hozzák tovább, átgyúrva a mai kor szellemében. Nem egy nosztalgiautazásról van szó, hanem segítenek megnyitni egy olyan világot, amely az alapvető, őszinte, emberi érzelmek mély rétegeibe kalauzol el, saját magunkban.”

 • Tagok:
 • Darvas Benedek
 • Dudás Zsombor
 • Koala
 • Horváth Gábor
 • Köd Gabi

Egész nap:

 • Nyitott műterem
 • festő performansz,
 • függőágy szieszta,
 • étel-ital és egyéb felemelő dolgok!

Belépés díjtalan!

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Rossz idő esetén a programok a Kert Galériában kerülnek megrendezésre.


Aktuális programok