Szolnoki Művésztelep
A megújuló hagyomány

ARTjáró 2014


XIII. ARTjáró 2014 - Összművészeti Fesztivál

 

 

 

16.30

112 év rajzban - Kiállítás megnyitó a Kert Galériában

Az ARTjáró Összművészeti Fesztiválon hagyományosan minden évben kiállítás nyílik a Művésztelep és a Kert Csoport munkáiból. Ezúttal se lesz másként, azonban idén a festő-, szobrász- és grafikusművészek kizárólag rajzokat állítanak ki. Kiállítók:

Baráth Fábián, Bosnyák Zsuzsa, Bozsó Nóra, Danka Attila, Fazekas Magdolna, Györe Zoltán, Hangay Szabó László, Király György, Annie Kurz, Nagy Dénes, Nagy Katalin Matild, Meggyes László, Meggyes László Vendel, Pogány Gábor Benő, Révi Norbert, Simon Ferenc, Soosur Georgius, Szabó Ágnes, Szabó György, Szente-Szabó Ákos, Varga Erik, Verebes György


17.00

Nyári ESŐ - Az Eső Irodalmi lap nyári számának bemutatója

A lapot bemutatják: Barta Ágnes, Jenei Gyula, Karap Zoltán, Matuz János, Molnár H. Magor, Mrena Julianna és Sepsi László


18.30

D.N.S Együttes koncertje - Lélekállás-jelentés

(Zenében lakozó színház, versekbol, dalokból)

"Minden költőnek az a vágya, hogy valamit kezdjenek a verseivel" - válaszolta Dienes Eszter a telefonban kérdésemre, hozzájárul-e, hogy az ESŐ következő lapszámbemutatóján zenész barátaim közreműködésével előadjuk néhány versét. A biztonság kedvéért hozzátettem: "itt-ott hozzányúltunk a szöveghez, de csak amennyit engedett." A populáris dalok viszonylag kötött szerkezete néhol megkívánta ugyanis, hogy más versekből emeljünk át refréneket, vagy refrént képezzünk olyan sorokból, melyek eredetileg talán nem voltak annyira hangsúlyosak. Dienes Eszter szerencsére mindenbe beleegyezett. Pedig akkor még mi sem gondoltuk, hogy így összeáll a dolog. A Lélekállás-jelentés c. kötet 15 versét fogjuk megszólaltatni és újraértelmezni a gyerekkori emlékektől a fiatalkori pokoljárásokon és elektrosokkos kezeléseken át egészen a kun-buddhista nirvánáig, ahonnan nézve a versművészet sem több, mint falat kenyér, falat hazugság: "Felkel a nap, lemegy a nap. \ Nincs mit mondanom, ha van, \ hazudok." (DE)

D..N.S Együttes: Dézsi Dharma Darinka (ének); Jávorszky Eszter (cselló); Sas Szilárd (gitár);; Laczkó Csaba (basszus); Bodó István (ritmushangszerek); Karap Zoltán (ének, gitár)


19.00

Misa doki – Szolnok jól ismert énekes dalszerzőjének előadása.

Közreműködik: Verebes György (zongora).


19.30

Samo koncert

A tavaly novemberben megalakult SAMO ("Same Ol' Shit") egy három tagból álló kisszoba formáció (Tar Sándor - gitár, Nagy Csaba - dob, Tóta Csaba - ének, basszus). Stílusuk a holdfényben nyüszítős, garázsporos alternatív rock, de néha szeretnek szép számokat is játszani. Első lemezüket "Undor Grund" címmel júliusban tervezik elkészíteni.


20.30

Ahogyan a víz tükrözi az arcot – az Osonó Színházműhely előadása

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely egy olyan független alternatív színház, amely szellemi műhelyként teret ad a fiatal alkotók kortárs színházi kísérleteinek. A létrejövő előadásokon túl, a társulat oktatási és szociális projekteket hoz létre fiatalok és felnőttek számára annak érdekében, hogy felelős emberként keressék meg helyüket a társadalomban. Előadásainkat mind a világ nagyvárosaiban, Bangkoktól Hamburgig, mind Erdély számos településén bemutattuk már, különös tekintettel a szórványtelepülésekre. Társulatunk 18 hazai és nemzetközi díjat tudhat magáénak. Egyik legutóbbi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály közösségi díja, amelyet az elmúlt évek kimagasló kulturális tevékenységéért kapott meg az Osonó.


21.30

Robinzon Cirkusz lemezbemutató koncert

Miért hívja vajon össze a Bölcs Bagoly az erdő Állatait? Ki lopja a málnát? Miért megy Huhú, a postagalamb Belga-Kongóba átképzés után? Miért szomorú Tündércsillag, a tavirózsa? Ki áll Cirmi és Korbács útjába a Fabárban? Továbbá hogy lesz Hápiból kórházi kacsa, hogy egyesül Dédi Beken, miért tesz rendet Amerikában az Egyboszorka....?? A számtalan kérdésre a választ a Robinzon Cirkusz meseegyüttes adja meg vadonatúj, „Így jár minden málnatolvaj” című produkciójával. Jó szórakozást, Gyerekek!

 • Tagok:
 • FIN – Finta Zoltán (ének)
 • SZER – Szeberényi Attila (basszus, vokál)
 • ZAJ – Zajácz András (dob)
 • SPA – Spanyiel Péter (gitár)

23.00

Cabaret Medrano koncert

A magyar könnyűzenei és világzenei színtér egyéni hangú, ikonikus zenekara, melynek szöveg- és zenei világa a jazz, különféle népzenei hagyományok, sanzonok, afro-latin hangulatok és komolyzenei elemek rétegein átszűrődve egy markánsan sajátos ízű koncertélményt nyújt az értő közönség számára immár tizennégy éve. Jelen koncert egyik különlegességét az adja, hogy a zenekar kibővített tagsággal áll színpadra, ez alkalommal játszani fog minden jelenlegi és egykori tag.

 • Kamondi Imre – ének, tangóharmonika
 • György Andrea – hegedű, vokál
 • Grénus Tímea – klarinét, basszusklarinét
 • Horváth Gábor – basszusgitár
 • Szert Zsigmond Zsiga – dob
 • Darvas Bence – hegedű, trombita, zongora, vokál
 • Dudás Zsombor – ütőhangszer, vokál
 • Verebes György – billentyűs hangszerek, vokál

24.00

Iguana Sound System koncert

Szolnok Special Live Groove

 • Tóth László – gitár, digital loop, effects
 • Cozombolis Leonidász Péter KOZI – basszusgitár, dob
 • Szabó Loránd – harsona
 • Hajmann Péter – trombita
 • Baráth Sándor – basszusgitár
 • Verebes György – billentyűs hangszerek, vokál

Utána Örömzene

Egész este CK Pagony a Művésztelep árnyas kertjében

A Celofán Kollektíva Kulturális Egyesület idén is mindkét nap színesíti a Művésztelep fesztiválját. Számtalan zenei stílus, a kommersztől elrugaszkodva. Chill, ősfák, tábortűz és lemezjátszók, a kedvenc szolnoki helyszínünkön!

10.00

Jóga ászanák kiállítás a Művésztelep kertjében

 


10.30

Játékos jóga móka az egész családnak

Az ászana jelentése: belehelyezkedés, vagy stabil, kényelmes póz. Az ászanák sokezer éves testtartások, amelyek számtalan jótékony hatásáról csak elképzeléseink vannak. Nem csupán anatómiailag és energetikailag tökéletes testhelyzetek, de szimbolikus, szellemi jelentésük is fontos. Kívülállók számára furcsán hangzik, de a rendszeres gyakorlók között tapasztalat, hogy a jógázás nem csak a fizikai testet formálja, de a személyiségre is hatással van. Az ászanákba belehelyezkedve jellemző az elmélyültség, befelé figyelés, megtapasztalható az időtlenség érzése. Nyugaton sokszor összekeverik a kínzásnak is beillő nyakatekert mutatványokkal, pedig a jóga nem a szenvedés útja, sokkal inkább az örömé, felszabadultságé. Szellemi, önismereti út, amelyben a fizikai gyakorlásnak csak az eredménye és nem a feltétele a hajlékonyság, a rugalmasság.


11.00

Zöld Zebra Állatvédő Egyesület előadása és kutyás bemutatója

Az Egyesület 2007-ben jött létre, célja a természet és az állatok védelme, az ennek érdekében kidolgozott programok oktatása, ezek beépítése a köznevelésbe; valamint az állatvédelemben való közvetlen részvétel (menhelyekkel való kapcsolattartás, menhelyek segítése, állatok mentése, gazdakeresés, ivartalanítási akciók szervezése). A Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesületnek két folyamatos projektje van, az egyik a Bucóka: a gazdátlan, sérült, akár elütött, akár bántalmazott, akár egyéb állat által mart állatok gyógyítására. A másik a Vakarcs, amely égisze alatt a hajléktalanok állatait oltatjuk, parazita mentesítjük és chipeztetjük, ha megengedik, ivartalanítjuk, és ha van kölyök azt örökbe adatjuk. Valamint az egyesületnek van két fajtamentése is: a Mopsz és a Welsh terrier. Igyekszünk jelen lenni minden olyan rendezvényen, amely az állatokkal, felelős állattartással kapcsolatos, valamint önálló ismeretterjesztő és gazdikereső kitelepülésekkel, iskolákban való szemléltető oktatással próbáljuk munkánkat szélesebb körben megismertetni.


12.00

Ebéd, térzene

 


14.00

Polgármesteri köszöntő és ünnepi tortavágás

 


14.30

Dian Róbert és Milosits Dániel zenés előadása gyermekeknek

Tamkó Sirató Károly, Varró Dániel, Kiss Ottó gyerekeknek szóló költeményei és svéd gyerekversek Dian Róbert és Milosits Dániel előadásában, zenekísérettel


15.30

A tánc ideje – Klasszikus balett, modern-és divattánc variációk

Klasszikus balett és moderntánc variációk – Mozdulat Táncműhely, Művészeti vezető: Szitt Melinda, koreográfia: Szitt Melinda és Markóth Franciska, előadják: a Mozdulat Táncműhely növendékei és tanárai, Moderntánc és divattánc variációk – Magiszter Művészeti Szakközépiskola, Koreográfia: Markóth Franciska, előadják: a Magiszter Művészeti Szakközépiskola tánc tagozatos növendékei és tanárai


16.30

Brecht: Aki igent mond és aki nemet mond – A Híd Senior Színház előadása

Bertolt Brecht: Aki igent mond és aki nemet mond (Fordította: Fáy Árpád)

Brecht tandrámája egy középkori japán no-drámából írt történet. Pontosabban kettő. Az Aki igent mond 1928-ban, az Aki nemet mond 1930-ban került megírásra, és azóta együtt játsszák a két írást egymás tükörképeiként. A XX. század egyik legmeghatározóbb színházi teoretikusa, írója, rendezője által dialektikusnak nevezett játék az ősi törvények, minták gyermekáldozattal szentesített szokását vonja vizsgálat alá, és arra a következtetésre jut, minden törvényt mindenkor meg lehet változtatni. Nem csak megélni, de értelmezni is kell a bennünket körülölelő világot. A színház nem kulináris élvezet, hanem a világ megváltoztatásának egyik tudati eszköze. Ez Bertolt Brecht időn, korszakokon átívelő üzenete.

 • A TANÍTÓ: MÁRKI ÉVA
 • A KISFIÚ: DÉRI ERZSÉBET
 • AZ ANYA:DEMÉNY ADRIENN
 • 1.TANÍTVÁNY: GELLAI MÁRTA
 • 2.TANÍTVÁNY:MIKLÓS MYRTILL
 • A GITÁROS: RIGÓ JÓZSEF
 • RENDEZŐ: RIGÓ JÓZSEF

17.30

Tündérkert - Varga Erik Riki basszusgitár performansz

Improvizáció effekteken és basszusgitáron.

A régi magyarok szerint Magyarország Tündérország. A Művésztelep Szolnok Tündérkertje, tündér emberekkel, köztük dolgozhattam, élhettem, Nekik szól a produkció.


18.00

Kicsi Ember – Szívhangok Zenekar

Egylemezes, instrumentális, repetitív jazzrock-ot játszó zenekar. Tagok: Dr. Boross Zoltán „Doki” zenekarvezető, szólógitáros, Varga Erik „Riki” fretless basszusgitáros, Fekete László „Zsuki” dobos. A fellépés címe „Kicsi ember”, és az ember, a világ s az Isten kapcsolatáról szól a zene nyelvén.


18.30

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar szalonzenekari formációjának nyár esti koncertje

 


19.30

Dian-Verebes consort

 


20.30

áLOMKERT – a Sötétkamra Kontakt Improvizációs Műhely előadása

Szubjektív önmarcangolás saját álmok mentén

Álomkertészek: tánc, mozgás – a Sötétkamra Kontakt Improvizációs Műhely és a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely színészei; zene – Anyám és Nyulam zenekar, Varga Erik „Riki”, Barhács LBX Laci.


22.00

Anyám és nyulam koncert

Az Anyám és Nyulam zenekar két unatkozó ember szabadidős foglalkozásaként indult 2007 végén, majd ahogy telt az idő, egyre többen csatlakoztak, és elérte a mai 7 fős létszámot, a csoportosulás tényleges zenekarrá vált. Kezdetben moldvai népzene alkotta a repertoárt, majd ezeket saját instrumentális nóták váltották fel, mostanság pedig az énekes dalok is kezdenek egyre inkább szaporodni. A zenekar sajátos úgynevezett Local Etno Fusion stílusban ténykedik.

 • Tagok:
 • Novotny Tamás (Salamon)
 • Háklár Tamás (Hápi)
 • Czakó János
 • Erdei Dávid
 • Imrei Johanna
 • Ágoston Lilla
 • Horváth Péter (Hápé)

23.00

Szív-ritmus-zavarok – Bosnyák Zsuzsa és Markóth Franciska előadása

Képzőművészeti előadás az emberi agy és szív kapcsolatáról. Létrehozunk egy szituációt, amikor az agy kikapcsol, és csak a szív, az érzelmek irányítják az érzékeket. Egy elképzelt agyhalott állapot, melyben az ember addig képes csak életben maradni, amíg a szíve ritmust ver. Erre a ritmusra álmodik és ezáltal fedezi fel újra az őt körülvevő világot. Majd tudatára ébred...

 • Mozgás: Markóth Franciska
 • Ritmusok: Barhács László
 • Díszlet: Bosnyák Zsuzsa

23.30

Korai TranceMission koncert

A Korai Öröm zenekar tagjaiból álló formáció, követi a kezdetektől a Koraira jellemző hangzást. Átitatja az ethno (fuyara, jew's harp, khoomei throat singing), a dinamikus, törzsi, tribal dob és percussion, az időnként retro, általában acid hangzású keyboard ok, valamint az erőteljesen monoton, minimal basszusgitár játék; a gitár pedig mindezek összességét, hol ethno, hol ambient, hol psychedelic rock hangokkal. Történetük szervesen kapcsolódott már a kezdetektől a 90-es évek elején kibontakozó elektronikus, acid kultúrához. Számtalan hazai és külföldi dj-vel, projekttel léptek fel Európa-szerte (Sziget, Burg Herzberg-fest., Pohoda-fest., Sun-fest., Earthdance-fest., Rock Otocec-fest., Ozora Fesztivál).

 • Tagok:
 • Borosi Gábor - billentyűs hangszerek
 • Csányi Viktor - dob
 • Jócsik János - ütős hangszerek
 • Kilián Zoltán - basszusgitár
 • Kovács Andor - gitár
 • Paizs Miklós - doromb, fuyara, khömei torok ének

Utána Örömzene

Egész este CK Pagony a Művésztelep árnyas kertjében

CK Pagony a Művésztelep árnyas kertjében

A Celofán Kollektíva Kulturális Egyesület idén is mindkét nap színesíti a Művésztelep fesztiválját. Számtalan zenei stílus, a kommersztől elrugaszkodva. Chill, ősfák, tábortűz és lemezjátszók, a kedvenc szolnoki helyszínünkön!

Egész nap:

 • Kemence piknik
 • Zöld Zebra Állatvédő Egyesület
 • Gyöngyfűzés Ledniczky Beával
 • Kis művésztelep
 • Festő performansz
 • Tollaslabda, ping-pong, függőágy szieszta, étel-ital és egyéb felemelő dolgok...

Belépés díjtalan!

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Rossz idő esetén a programok a Kert Galériában kerülnek megrendezésre.


Aktuális programok