Szolnoki Művésztelep
A megújuló hagyomány

Gyászjelentés


2017 05 29 - Szerző: Szolnoki Művésztelep
Cover Image

Nagy István szobrászművész

Szomorú szívvel tudatjukmindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy Nagy István szobrászművész, a Szolnoki Művésztelep egykori alkotója 2017. május 24-én, életének 97. évében elhunyt.
Temetésére 2017. június 2-án 10,00 órakor a felsődörgicsei temetőben kerül sor.

Nagy István szobrászművész munkássága sokak számára lehet ismerős, hiszen köztéri szobrai számos városban láthatóak, többek között Budapesten, Szolnokon, Jászberényben is. Nagy István a II. világháború idején katona, hadifogságba esett, ahonnan csak 1946-ban tért haza. Fizikai munkás lett, közben tanult, érettségi vizsgát tett és bekerült a Magyar Képzőművészeti Főiskolára. 1957-ben került Szolnokra, ahol a Művésztelep közösségének fontos tagjává, s a város elismert művészévé vált. 1997 óta Dörgicsén élt, ahol a falu lakossága befogadta és szeretettel vette körül. A szép Balaton-felvidéki táj újabb lendületet adott alkotói tevékenységének. Halála pillanatáig folyamatosan dolgozott. Emberábrázolásai az anyasággal és az alföldi falvak mindennapi életével kapcsolatosak. Alkotásai szinte kivétel nélkül zárt, tömör kompozíciók, amelyek legjellemzőbb vonása a monumentalitás. Műveiből derű, vidámság és humor árad, ugyanakkor erőteljes belső dinamizmussal bírnak, harmonikusan egyesítik a természet elemeit és az anyag törvényszerűségeit.
Hosszú szakmai életútja alatt számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön. Alkotásaival szerepelt Moszkvában, Szentpéterváron, Szófiában, Párizsban, Drezdában, Bécsben, Olaszországban, Bulgáriában és a volt Jugoszláviában. Művei megtalálhatók köz-és magángyűjteményekben.
Emlékét és szellemi hagyatékát szívünkben őrizzük.
A Szolnoki Művésztelep közössége

Kép leírása


Cimke  |  2017


Aktuális programok