VEREBES GYÖRGY: PONT, MOST

2016 január 22Hozzászólások (0)

Palkó Tibor rajzaihoz
/Megjelent az ESŐ Irodalmi Lap, 2010/1. számában/


undefinedVan egy pillanat, amely mindent magába foglal, minden előző és minden eljö­vendő pillanatot, ez minden történet kezdete és vége, és való igaz, hogy sza­vakban elmondva ez már közhely, hogy mindig, amikor valami véget ér, egy új dolog kezdődik el, és valóban ezt hajtogatja minden lélekápolgató, sikerok­tató, kártyavető és korszerű csillagjós, testcsavargató „jógázóguru", meg cso­portterelgető egyéniségszobrász, aztán ott vannak a dalszövegek, meg a kór­házas-szinglis-feleséges-helyszínelős sorozatok, amikből záporoznak a meg­érzésektől átitatott frappáns bölcsességek, melyekre akár egy életet fel lehet építeni, és egyre több élet épül fel így, közel és távolabb, a szomszédban és a szomszéd kontinensen, ezekre a problémamegoldó szlogensűrítményekre, és csak ezekre, mert ezek működnek, gyorsan és egyszerűen, akár a cserélhető alkatrész, vagy a keverős kávé, és tízezer kilométerre egymástól az emberek ugyanazokat a

Tovább


NAGY T. KATALIN: FOLYÓ - A SZOLNOKI KÉPZŐMŰVÉSZETI TÁRSASÁG éVES NAGY KIÁLLÍTÁSA 2014

2016 január 21Hozzászólások (0)

Elhangzott 2014. október 18-án a Szolnoki Galériában


undefinedA "négy ezüstös folyó" egyikének partján fekvő városban mi sem kézenfekvőbb, mint egy "folyós" eszmecserére hívni a Szolnokhoz lazábban vagy szorosabban kötődő művészeket. E témát akár a Damjanich Múzeum is feldobhatta volna, hiszen a művésztelep történeti anyaga igencsak bővelkedik Tisza-parti tájakban.
A mostani tárlaton végigtekintve elsőként talán a tájképi megközelítés töretlen népszerűsége tünik fel. Vannak hagyományosabb szemléletű tájképek, elvontabb felfogású, látványelvű és absztrakt megfogalmazású természetrészletek; folyószelte vidék, köveken bukdácsoló patak, vízesés, örvény, mozdulatlan víztömeg, folyón átívelő híd, kietlen vagy emberlakta vízpart.

Tovább


Garami Gréta - Verebes György „Fénybenforgó” c. kiállítása elé

2015 december 13Hozzászólások (0)

Elhangzott 2015. december 11-én San Marco Galéria, Óbudai Kulturális Központ Budapest

undefinedAz ÓKK decemberi, ádventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kiállításai mindig kiemelkednek az év egészéből. Nem véletlen, hogy ennek az ünnepi időszaknak épp Verebes György a kiállító művésze. Verebes György a mai képzőművészeti színpad egyik különösen népszerű alakja: úgy is, mint művészet-szervező, mint a szolnoki szellemi műhely vezetője, és úgy is, mint kortárs festőművész, mint aki a mai figurális, látványos és realista festészetet egy nagyon sajátos szemléletben állítja elénk, és úgy is, mint akinek munkáiban a remény és béke iránti vágy és várakozás nyilvánul meg. Jöjjenek velem, adják át magukat a látványnak és a hatásoknak, lépjünk egyre közelebb és egyre beljebb a festményekbe.

Tovább


WEHNER TIBOR - BARÁTH FÁBIÁN SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA Szolnok, Damjanich János Múzeum, 2015. november 13.

2015 november 16Hozzászólások (0)

undefined

Nem is tudom, mit keresek itt: én egy öreg, a konvenciók rabjaként tevékenykedő művészettörténész vagyok, Baráth Fábián meg egy fiatal, modern szellemiségű és friss szemléletű szobrászművész: nyilvánvalóan mások a művészetről, a szobrászatról vallott nézeteink és ideáink.
Na persze, azért vannak kölcsönösen mentségeink is: a konvenciók – a tradicionális értékek – nem minden esetben negatív előjelű tényezők, míg a modern jelzőt is elkoptatta, unalmassá és avulttá avatta már néhányszor a művészet és a művészettörténet.

Tovább


Verebes György: Révi Norbert kiállítása elé

2015 július 28Hozzászólások (0)

undefinedNos hát, itt vagy, kedves barátom, túl megannyi alkonyon és pirkadaton, induláson és átkelésen - telepedj ide mellém! A tea amit az imént kitöltöttem, még meleg, kortyolj belőle bátran, aztán nyújtóztasd ki az úttól elfáradt tagjaidat és szippants egyet a vízipipából…igen, igen, mintha csak sohasem mozdultál volna el erről a helyről, vagy inkább, mintha soha nem is érkeztél volna ide. Aztán, ha elnyugtattad a tested, és a gondolatokat szabadon engedted az emlékek legelőjén, 

Tovább


JÁSZ ATTILA: IMAGYOLCSTEKEREDÉS

2015 május 23Hozzászólások (0)

MUZSNAY ÁKOS KÉPI VILÁGA KÖRÜL

Elhangzott 2015. május 23-án, a Szolnoki Művésztelep - Kert Galériában

undefinedÉs kijöve a megholt…

Egy nap a festő tekintetétől kísérve
váratlanul levegőbe emelkedik az ál-
tala tervezett gép óriási vászonszár-
nyakkal akár egy őskori madár ahogy
alákap egy éppen felszálló légáramlat
és kiszámíthatatlan irányba sodorja
már-már legendák magasába ahol

Tovább


Újabb bejegyzések →← Régebbi bejegyzések