WEHNER TIBOR: Alapkérdések - A Szolnoki Képzőművészeti Társaság Az áldozat szabadsága-kiállítása

2016 október 17Hozzászólások (0)

Elhangzott 2016. október 15-én a Szolnoki Galériában

undefinedAz országos szervezettségű Szolnoki Képzőművészeti Társaság által meghirdetett, az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra a hatvanadik évfordulón emlékező, Az áldozat szabadsága címmel megrendezett kiállításra mintegy száz művész százhetven alkotása érkezett. A mély értelmű, metaforikus kiállításcímbe foglalt tematika szerencsére nem direkt kifejezésű, hanem metaforikus szemléletű művek megszületését és bemutatását inspirálta: a kompozíciókon nem lengedeznek mindenütt a lyukas trikolórok, nem jelenik meg lépten-nyomon az utcakő, nem bukkan elénk a maga brutális erejével egy-egy fenyegető, tüzelésre készülő, vagy már kiégett tank, és nem tünedeznek fel újra meg újra a legendák övezte pesti srácok sem.

Tovább


Verebes György: A gyűjtésről

2016 szeptember 26Hozzászólások (2)

Orosz Istvánnak ajánlva
/Megjelent az ESŐ Irodalmi Lap, 2016/3. számában/

undefined

Furcsa kép. Bárányokat látok egy épületben. Álldogálnak, sétálnak, heverésznek, mintha legelőn lennének. Nyugodtak, láthatóan semmi sem zavarja őket. Klasszikus, római kori kör alakú csarnokban vagyunk, melybe felülről, a kupola nyílásán, akár egy gyűjtőlencsén keresztül árad a fény és szétterül a míves, intarziás kövezeten.

Tovább


ULRICH WIRNER: ALLES - MINDEN 2016

2016 szeptember 14Hozzászólások (0)


Elhangzott 2016. szeptember 9-én 18.00 órakkor a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában

undefinedSEHR GEEHRTE DAMEN UND HERREN, JO NABOT,
auch wenn ich Bilder male, damit ich nicht so viel sprechen muss, möchte ich doch die Gelegenheit nutzen
und ein paar Worte sagen.Ich bin seit Anfang April als Austauschstipendiant hier in der Künstlerkolonie und
möchte deshalb zuerst dem Kulturamt der Stadt Reutlingen für das Vertrauen danken, mich hierher zu
schicken.

Tovább


DR. IRÁS MÁTYÁS: MEGGYES LÁSZLÓ EMLÉKKIÁLLÍTÁS 2016

2016 augusztus 20Hozzászólások (0)

Elhangzott 2016. augusztus 20-án Szigetszentmiklóson a Városi Galériában

undefined

Az ember parányi lényként születik a világra. Öntudatlan kis emberként, aki ha művész lesz, már lelkében lakozik annak piciny csirája. Csak ennek birtokában válhat művésszé, ha a sors kegye továbbsegíti képessége kibontásában. A folyamat lassú és küzdelmes. Magában rejti a teremtés szépségének és kínjának változó érzetét.

Tovább


VEREBES GYÖRGY: PONT, MOST

2016 január 22Hozzászólások (0)

Palkó Tibor rajzaihoz
/Megjelent az ESŐ Irodalmi Lap, 2010/1. számában/


undefinedVan egy pillanat, amely mindent magába foglal, minden előző és minden eljö­vendő pillanatot, ez minden történet kezdete és vége, és való igaz, hogy sza­vakban elmondva ez már közhely, hogy mindig, amikor valami véget ér, egy új dolog kezdődik el, és valóban ezt hajtogatja minden lélekápolgató, sikerok­tató, kártyavető és korszerű csillagjós, testcsavargató „jógázóguru", meg cso­portterelgető egyéniségszobrász, aztán ott vannak a dalszövegek, meg a kór­házas-szinglis-feleséges-helyszínelős sorozatok, amikből záporoznak a meg­érzésektől átitatott frappáns bölcsességek, melyekre akár egy életet fel lehet építeni, és egyre több élet épül fel így, közel és távolabb, a szomszédban és a szomszéd kontinensen, ezekre a problémamegoldó szlogensűrítményekre, és csak ezekre, mert ezek működnek, gyorsan és egyszerűen, akár a cserélhető alkatrész, vagy a keverős kávé, és tízezer kilométerre egymástól az emberek ugyanazokat a

Tovább


NAGY T. KATALIN: FOLYÓ - A SZOLNOKI KÉPZŐMŰVÉSZETI TÁRSASÁG éVES NAGY KIÁLLÍTÁSA 2014

2016 január 21Hozzászólások (0)

Elhangzott 2014. október 18-án a Szolnoki Galériában


undefinedA "négy ezüstös folyó" egyikének partján fekvő városban mi sem kézenfekvőbb, mint egy "folyós" eszmecserére hívni a Szolnokhoz lazábban vagy szorosabban kötődő művészeket. E témát akár a Damjanich Múzeum is feldobhatta volna, hiszen a művésztelep történeti anyaga igencsak bővelkedik Tisza-parti tájakban.
A mostani tárlaton végigtekintve elsőként talán a tájképi megközelítés töretlen népszerűsége tünik fel. Vannak hagyományosabb szemléletű tájképek, elvontabb felfogású, látványelvű és absztrakt megfogalmazású természetrészletek; folyószelte vidék, köveken bukdácsoló patak, vízesés, örvény, mozdulatlan víztömeg, folyón átívelő híd, kietlen vagy emberlakta vízpart.

Tovább


Újabb bejegyzések →← Régebbi bejegyzések