DR. EGRI MÁRIA: 115 ÉVES A SZOLNOKI MŰVÉSZTELEP

2017 április 04Hozzászólások (0)

Elhangzott 2017. március 25-én a Magyar Örökség díj átadása alkalmával a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében

undefinedSzolnokon a Zagyva folyó partján, a régi vár helyén, egy hatalmas park mélyén megbúvó két épület 6-6 műtermében háborúk, forradalmak, rendszerváltások, felújítások és újjáépítések sodrában 115 év óta folyamatos alkotómunka folyik. Ha ide számítjuk a szolnoki kolónia félszázados előzményeit is, a 19. század közepétől napjainkig több száz művész alkotásával, dokumentumokkal regisztrálhatjuk a Szolnokhoz kapcsolható képzőművészet több, mint másfélszázados jelenlétét. A zsánerfestészet, az egzotikus tájak, életképek kereslete húzta három évtizeden át vissza Szolnokra az osztrák katonatiszt festőt, August Pettenkofent, aki fegyverét ecsetre cserélve vált ismertté színpompás vásáraival, cigánytanyáival, echós szekereivel. Biztos és kényelmes kvártélyt talált az alföldi mezővárosban, amit párizsi műtermével felváltva látogatott.

Tovább


GARAMI GRÉTA MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ: SÁRKÖZI ANTAL KIÁLLÍTÁSA ELÉ

2016 november 21Hozzászólások (0)

Elhangzott 2016. november 13-án a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában

undefined„Minden gyerek őszinte és spontán. Az a pillanat, amikor a gyerek mondani akar valamit, és megállítja magát, a legtragikusabb az ember életében.”
(Feldmár András)

Sárközi Antal képein nagyméretű, hatalmas helyet kitöltő és komor háttér előtt mozdulatlan, teljes csendben álló fiatalok és gyerekek jelennek meg.

A tér, ahol állnak, megfoghatatlan, s a figurák maguk is, mintha finom ködben, porban tűnnének fel: néhol szétfoszlanak, mint egy látomás.

Tovább


WEHNER TIBOR: Alapkérdések - A Szolnoki Képzőművészeti Társaság Az áldozat szabadsága-kiállítása

2016 október 17Hozzászólások (0)

Elhangzott 2016. október 15-én a Szolnoki Galériában

undefinedAz országos szervezettségű Szolnoki Képzőművészeti Társaság által meghirdetett, az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra a hatvanadik évfordulón emlékező, Az áldozat szabadsága címmel megrendezett kiállításra mintegy száz művész százhetven alkotása érkezett. A mély értelmű, metaforikus kiállításcímbe foglalt tematika szerencsére nem direkt kifejezésű, hanem metaforikus szemléletű művek megszületését és bemutatását inspirálta: a kompozíciókon nem lengedeznek mindenütt a lyukas trikolórok, nem jelenik meg lépten-nyomon az utcakő, nem bukkan elénk a maga brutális erejével egy-egy fenyegető, tüzelésre készülő, vagy már kiégett tank, és nem tünedeznek fel újra meg újra a legendák övezte pesti srácok sem.

Tovább


Verebes György: A gyűjtésről

2016 szeptember 26Hozzászólások (2)

Orosz Istvánnak ajánlva
/Megjelent az ESŐ Irodalmi Lap, 2016/3. számában/

undefined

Furcsa kép. Bárányokat látok egy épületben. Álldogálnak, sétálnak, heverésznek, mintha legelőn lennének. Nyugodtak, láthatóan semmi sem zavarja őket. Klasszikus, római kori kör alakú csarnokban vagyunk, melybe felülről, a kupola nyílásán, akár egy gyűjtőlencsén keresztül árad a fény és szétterül a míves, intarziás kövezeten.

Tovább


ULRICH WIRNER: ALLES - MINDEN 2016

2016 szeptember 14Hozzászólások (0)


Elhangzott 2016. szeptember 9-én 18.00 órakkor a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában

undefinedSEHR GEEHRTE DAMEN UND HERREN, JO NABOT,
auch wenn ich Bilder male, damit ich nicht so viel sprechen muss, möchte ich doch die Gelegenheit nutzen
und ein paar Worte sagen.Ich bin seit Anfang April als Austauschstipendiant hier in der Künstlerkolonie und
möchte deshalb zuerst dem Kulturamt der Stadt Reutlingen für das Vertrauen danken, mich hierher zu
schicken.

Tovább


DR. IRÁS MÁTYÁS: MEGGYES LÁSZLÓ EMLÉKKIÁLLÍTÁS 2016

2016 augusztus 20Hozzászólások (0)

Elhangzott 2016. augusztus 20-án Szigetszentmiklóson a Városi Galériában

undefined

Az ember parányi lényként születik a világra. Öntudatlan kis emberként, aki ha művész lesz, már lelkében lakozik annak piciny csirája. Csak ennek birtokában válhat művésszé, ha a sors kegye továbbsegíti képessége kibontásában. A folyamat lassú és küzdelmes. Magában rejti a teremtés szépségének és kínjának változó érzetét.

Tovább


← Régebbi bejegyzések