Dr. Egri Mária: Varga József Zsolt kiállítása és könyvének bemutatója

2017 július 19Hozzászólások (0)

Elhangzott 2017. július 15-én a Damjanich János Múzeumban


undefinedTisztelt Közönség, Kedves barátaink!

Egy fiatal, pályája első évtizedét bemutató festőművész áll képeivel Önök előtt. Akinek különös forma és színvilága kortárs képzőművészetünkben jelentős figyelmet érdemel.
Képeinek látványa szokatlan közönségünk előtt, ugyanis Varga József Zsolt munkáit nem a természetelvű realizmus, a látványt tükröző táj- figurális alakfestés határozza meg. Vásznait nem a körülöttünk burjánzó természet, a tárgyi világ ösztönzi. Művészetével kizárólag az ember belső létezésére, személyiségére, hitére koncentrál. Környezetének elemei csupán annyiban kapcsolódnak szimbolikus közlésmódjához, amennyiben közelebb visznek kompozíciója alapgondolatához.
Varga József Zsolt művészetének alapja a percepcionális JEL és annak bőséges tartalmú JELENTÉSE, a jelekkel asszociált szimbolikus tartalmak felidézése.

Tovább


Pogány Gábor Benő szobrászművész - album

2017 június 21Hozzászólások (0)

"Felmenők"

undefined"Felmenők" címmel megjelent a Pogány Gábor Benő szobrászművész életművét bemutató album. A művészkönyv 200 oldalon, remek szövegekkel, három nyelven, több száz színes reprodukción tekinti át a művész munkásságát.
A könyv megtekinthető és megvásárolható a Szolnoki Művésztelepen.

 

 


Szoboszlai Zsolt: Szabó György Usébti figurák című kiállítása elé

2017 május 31Hozzászólások (0)

Elhangzott 2017. május 31-én a Nagykörű Galériában

undefinedKedves Művész Úr, tisztelt Tárlatlátogatók, Barátaim!

Nyilván többen megnézték, mik azok az usébti figurák… A Magyar Nemzeti Digitális Archívum leírása szerint az usébti múmia formájú emberi alak, behajlított, egymásra helyezett karokkal, kezében gyakran mezőgazdasági szerszámmal ábrázolva. A sírokban elhelyezett sírmellékletként a halott helyett dolgozó, a túlvilágon őt személyesen képviselő munkás. Ha az elhunytat munkára szólítják, a halottak birodalmában usébtije válaszol, dolgozik helyette.

Tovább


Kopócsy Anna: Gálhidy Péter kiállítása

2017 május 16Hozzászólások (0)

Elhangzott 2017. május 13-án a Szolnoki Művésztelep - Kert Galériában

undefinedTisztelt Egybegyűltek, művészet szeretők, barátaim, Péter!

Örömmel tettem eleget Gálhidy Péter szobrászművész megnyitóra szóló felkérésének. Meg kell valljam, hogy sokat gondolkoztam azon, hogy milyen hangnemben írjam meg e szöveget, hiszen itt most hivatalos minőségemben állok, de a szobrászművésszel való kapcsolatom sokkal régebbi és barátibb annál, mint a szokványos művész-művészettörténész kapcsolat. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy novemberben elhunyt nagy tehetségű szobrász apósom, Meszlényi János búcsúztatójánál Péter tartotta az egyik emlékbeszédet az egykori növendék jogán, s bizony nemes sorai megríkattak minket családtagokat, közeli hozzátartozókat.

Tovább


DR. EGRI MÁRIA: 115 ÉVES A SZOLNOKI MŰVÉSZTELEP

2017 április 04Hozzászólások (0)

Elhangzott 2017. március 25-én a Magyar Örökség díj átadása alkalmával a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében

undefinedSzolnokon a Zagyva folyó partján, a régi vár helyén, egy hatalmas park mélyén megbúvó két épület 6-6 műtermében háborúk, forradalmak, rendszerváltások, felújítások és újjáépítések sodrában 115 év óta folyamatos alkotómunka folyik. Ha ide számítjuk a szolnoki kolónia félszázados előzményeit is, a 19. század közepétől napjainkig több száz művész alkotásával, dokumentumokkal regisztrálhatjuk a Szolnokhoz kapcsolható képzőművészet több, mint másfélszázados jelenlétét. A zsánerfestészet, az egzotikus tájak, életképek kereslete húzta három évtizeden át vissza Szolnokra az osztrák katonatiszt festőt, August Pettenkofent, aki fegyverét ecsetre cserélve vált ismertté színpompás vásáraival, cigánytanyáival, echós szekereivel. Biztos és kényelmes kvártélyt talált az alföldi mezővárosban, amit párizsi műtermével felváltva látogatott.

Tovább


← Régebbi bejegyzések