Verebes György - A Szolnoki Művésztelep legújabb korszakáról

2017 október 06Hozzászólások (0)

Megjelent a Magyar Napló 2017. júniusi számában

A 115 éves, Magyar Örökség-díjas Szolnoki Mű­­vész­telep működésének legújabb, ma is tartó időszaka 2002-ben kezdődött, amikor a kolónia fennállá­­sának centenáriuma alkalmából felújított épületek átadásra kerültek. A XX. század során sok vihart, pusztítást átélt létesítmény állapota addigra olyannyira leromlott, hogy a hagyományhoz méltó szakmai működés feltételei kérdésessé váltak. A telep szellemi jelen­tőségének legfőbb bizonyítéka, hogy a történelem viszontagságai közepette is folyamatos alkotómunka helyszíneként szolgált, így került a mindenkori magyar képzőművészet élvonalába.

Tovább


Dr. Egri Mária: Varga József Zsolt kiállítása és könyvének bemutatója

2017 július 19Hozzászólások (0)

Elhangzott 2017. július 15-én a Damjanich János Múzeumban


undefinedTisztelt Közönség, Kedves barátaink!

Egy fiatal, pályája első évtizedét bemutató festőművész áll képeivel Önök előtt. Akinek különös forma és színvilága kortárs képzőművészetünkben jelentős figyelmet érdemel.
Képeinek látványa szokatlan közönségünk előtt, ugyanis Varga József Zsolt munkáit nem a természetelvű realizmus, a látványt tükröző táj- figurális alakfestés határozza meg. Vásznait nem a körülöttünk burjánzó természet, a tárgyi világ ösztönzi. Művészetével kizárólag az ember belső létezésére, személyiségére, hitére koncentrál. Környezetének elemei csupán annyiban kapcsolódnak szimbolikus közlésmódjához, amennyiben közelebb visznek kompozíciója alapgondolatához.
Varga József Zsolt művészetének alapja a percepcionális JEL és annak bőséges tartalmú JELENTÉSE, a jelekkel asszociált szimbolikus tartalmak felidézése.

Tovább


Pogány Gábor Benő szobrászművész - album

2017 június 21Hozzászólások (0)

"Felmenők"

undefined"Felmenők" címmel megjelent a Pogány Gábor Benő szobrászművész életművét bemutató album. A művészkönyv 200 oldalon, remek szövegekkel, három nyelven, több száz színes reprodukción tekinti át a művész munkásságát.
A könyv megtekinthető és megvásárolható a Szolnoki Művésztelepen.

 

 


Szoboszlai Zsolt: Szabó György Usébti figurák című kiállítása elé

2017 május 31Hozzászólások (0)

Elhangzott 2017. május 31-én a Nagykörű Galériában

undefinedKedves Művész Úr, tisztelt Tárlatlátogatók, Barátaim!

Nyilván többen megnézték, mik azok az usébti figurák… A Magyar Nemzeti Digitális Archívum leírása szerint az usébti múmia formájú emberi alak, behajlított, egymásra helyezett karokkal, kezében gyakran mezőgazdasági szerszámmal ábrázolva. A sírokban elhelyezett sírmellékletként a halott helyett dolgozó, a túlvilágon őt személyesen képviselő munkás. Ha az elhunytat munkára szólítják, a halottak birodalmában usébtije válaszol, dolgozik helyette.

Tovább


← Régebbi bejegyzések